©  REUTERS

“Ryanair laat ploegen uit buitenland komen” om staking te breken

Bij Ryanair op de luchthaven van Charleroi wordt er vrijdag gestaakt, de eerste stakingsdag in een reeks van drie. Tientallen vluchten zijn er geschrapt, leert een overzicht op de website van Brussels South Charleroi. Maar er worden er ook nog Ryanair-vluchten uitgevoerd: volgens vakbondsman Didier Lebbe (CNE) liet de directie namelijk cabinepersoneel vanuit andere Europese basissen overkomen naar Charleroi om de staking te breken.

jvhBron: BELGA

De vakbond was op voorhand beducht voor de inzet van buitenlands personeel. Lebbe denkt dat van de vijftien toestellen die op Charleroi gestationeerd zijn, er vrijdagochtend zes werden bemand met cabinepersoneel afkomstig van andere basissen. De piloten dreigden er donderdagavond nochtans mee dat ze ook het werk zouden neerleggen als de directie op die manier de actie zou proberen omzeilen.

Lebbe reageert vrijdag wel tevreden op de mobilisatie onder het Belgische personeel. Volgens de vakbondsman nemen tussen de 150 en 200 mensen in Charleroi aan de actie deel. Vrijdagochtend was een 60-tal heen-en-terugvluchten geschrapt, al kan dat aantal in de loop van de dag evolueren.  Lebbe verwacht dat de onvrede de volgende dagen nog zal toenemen, met mogelijk nog meer vluchten die worden geschrapt.

De in België gestationeerde stewards en stewardessen van Ryanair leggen deze kerstvakantie twee weekends op rij het werk neer: van vrijdag 30 december tot en met zondag 1 januari, en in het weekend van 7 en 8 januari. De bonden klagen de houding van de Ierse budgetvlieger aan, die volgens hen nog altijd weigert om het wettelijke minimumloon in België te betalen.

©  EPA-EFE

©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten