Wat u mag verwachten van Lotto-Dstny: de revanche van Caleb Ewan, de groei van Arnaud De Lie

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Lotto-Dstny.

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Dat Lotto-Soudal, het huidige Lotto-Dstny, degradeerde uit de World Tour, lag zeker niet aan de prestaties van het afgelopen jaar. Met 25 zeges wonnen de renners van de Nationale Loterij meer dan in de twee voorgaande seizoenen samen. Maar de kwantiteit ging niet gepaard met kwaliteit. Slechts twee zeges situeerden zich in de World Tour. En de degradatie uit de World Tour aan het eind van het seizoen, wierp uiteraard een negatieve schaduw over de campagne. Thomas De Gendt won nog wel zijn etappe (Giro), Florian Vermeersch maakte vooruitgang maar bijvoorbeeld Brent Van Moer trappelde dan weer terplaatse.

Arnaud De Lie. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

De basis leggen voor de terugkeer in de World Tour over drie jaar. De komende drie seizoenen bepalen immers wie in 2026 tot de World Tour wordt toegelaten. Tegelijk moet Lotto-Dstny bij de twee best scorende procontinentale teams blijven, willen ze volgend seizoen voor elke wedstrijd van de World Tour een uitnodiging ontvangen. Of dat haalbaar is? Zeker wel! Slechts vier zeges van het afgelopen seizoen – twee keer Gilbert, twee keer Wellens – werden behaald door renners die dit jaar niet voor Lotto-Dstny uitkomen.

Wat moet beter dan in 2022?

Caleb Ewan ©  BELGA

De kwantiteit qua aantal zeges mag dezelfde blijven, de kwaliteit moet omhoog. Daarvoor kijkt het team in eerste instantie naar spurter Caleb Ewan die na een matig seizoen – zeven zeges, één in de World Tour – zijn niveau moet opkrikken. Met Jacopo Guarnieri kreeg de Australiër er een ervaren pion bij ter vervanging van de Duitser Roger Kluge. Ewan is de man die bijvoorbeeld in de Tour de France in staat moet worden geacht Lotto-Dstny een ritzege te schenken. Tegelijk mag goudhaantje Arnaud De Lie van het zwaardere werk proeven. De Waal was de ontdekking van het voorbije seizoen en wil/moet nu bevestigen.

Wie is de grootste aanwinst?

Het is twijfelen tussen de ervaren pionnen Jacopo Guarnieri en Pascal Eenkhoorn. Guarnieri moet een belangrijke rol krijgen in de trein van Caleb Ewan en/of Arnaud De Lie. Eenkhoorn is inzetbaar in de Vlaamse klassiekers maar liet bijvoorbeeld ook een sterke indruk na op het lastige WK in Wollongong. Maar heimelijk hopen we voor het team dat neo-prof Lennert Van Eetvelt de grootste aanwinst mag zijn. Van Eetvelt behoorde de afgelopen twee seizoenen tot de wereldtop bij de U23 en stapt met ambitie over naar het profteam.

Lennert Van Eetvelt stapt over naar het profteam. ©  photo Marc Van Hecke

Wie is het grootste verlies?

Toch wel Tim Wellens. De Limburger verlaat na jaren trouwe dienst het Lotto-nest en dat zal gevoeld worden. Wellens zorgde bij de start van het seizoen altijd voor vroeg succes en bijgevolg een gerust gemoed bij de ploegmaats. Een vervanger met zijn polyvalent profiel werd niet gevonden, tenzij Van Eetvelt ons kan verrassen.

Wat moet u nog weten?

De hele structuur van de ploeg werd omgegooid. Kurt Van de Wouwer werd gepromoveerd tot sportief manager, de dagelijkse werking komt in handen van de Fransman Stéphane Heulot. De samenwerking met Energy Lab werd stopgezet, een eigen performance afdeling kwam in de plaats. Ook het beloftenteam kreeg een upgrade naar de continentale status. Hierdoor zijn renners als Alec Segaert ook inzetbaar in lager gequoteerde profwedstrijden. Het team liet al weten dat het dit jaar niet zal deelnemen aan bijvoorbeeld de Ronde van Italië en Tirreno-Adriatico. Nu ze geen deel meer uitmaken van de World Tour, is de verplichting om te starten weggevallen.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners