Politie bekogeld in Brussel en Antwerpen, woelige nacht in Gent

Brussel -

In Brussel, Antwerpen en Gent verliep oudejaarsnacht niet zonder slag of stoot. In Brussel werden zes wagen in brand gestoken, in Antwerpen werden agenten bekogeld en in Gent werden brandweerwagens beschoten met vuurwerk.

De politie heeft in het Brusselse Gewest 407 interventies uitgevoerd op oudejaarsavond. Daarnaast zijn er ook 74 arrestaties verricht. Dat meldt Ilse Van de keere, woordvoerder van de Brusselse politie, omstreeks 1 uur ’s nachts. “De veiligheid van de festiviteiten van Oudejaarsnacht werd gecoördineerd door de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene in perfecte samenwerking met de andere Brusselse politiezones en de federale politie”, klinkt het.

De Brusselse politie voerde op het Anneessensplein controles uit. © AMG

Vuurwerk en projectielen

Gedurende de nacht werd de politie wel herhaaldelijk bekogeld met vuurwerk en projectielen. “De politie heeft in het Brusselse Gewest 407 interventies uitgevoerd, zowel normale interventies als naar aanleiding van de festiviteiten rond Oudejaar. Er zijn ook 74 arrestaties verricht”, klinkt het. Het merendeel van de interventies en de arrestaties gebeurden in de zones West, Zuid en Polbru. In de zones Marlow, Montgomery en Bruno waren dat er minder.

De Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) van zijn kant heeft 82 brandweerinterventies uitgevoerd, en 90 ziekenwageninterventies. Bij zes interventies ging het om een voertuig dat in brand stond.

De Brusselse politie meldt ook nog dat de toegangen tot de Grote Markt net voor middernacht voor korte duur moesten afgesloten worden omwille van veiligheidsredenen. 

©  EPA-EFE

Politie bekogeld in Antwerpen

Ook in Antwerpen waren er hier en daar wat incidenten. Verspreid over het grondgebied waren er enkele vechtpartijen waarbij een aantal betrokkenen verwondingen opliepen en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Op diverse plekken deden zich beperkte kat-en-muis-situaties voor waarbij de politie naar eigen zeggen een paar keer personen uiteen moest drijven. Bij de verschillende politiebijeenkomsten raakten een aantal politievoertuigen licht beschadigd.

In Antwerpen-Noord werden agenten bekogeld met stenen en moest de sproeiwagen worden ingezet. In Ekeren werden brandjes gesticht en ook elders in de stad en in de districten was de sfeer af en toe grimmig.

Rond 3.40 uur meldde de Antwerpse politie als voorlopige eindbalans dat er 25 bestuurlijke arrestaties werden verricht voor het verstoren van de openbare orde. In tien gevallen ging het om minderjarigen. Eén persoon werd bestuurlijk gearresteerd voor openbare dronkenschap. Daarnaast deed de politie ook nog drie gerechtelijke arrestaties wegens slagen aan een agent, verboden wapenbezit en voor verhoor in een lopend dossier.

Woelige nacht in Gent

De overgang van oud naar nieuw is in Gent niet zonder slag of stoot verlopen. De politie moest 24 mensen arresteren en deelde 31 GAS-boetes uit. Agenten en brandweerwagens werden beschoten met vuurwerk en drie bushokjes zijn gesneuveld.

Vooral het eerste deel van oudejaarsavond en - nacht verliep volgens de Gentse politie “zeer woelig”. Dat zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert zondagochtend. “Er waren verschillende meldingen van bommetjes en vuurwerk.”

In de woelige avond en nacht zijn ook drie bushokjes gesneuveld. Daarbij werd een gevaarlijke cocktail van benzine en vuurwerk gebruikt om de buskotjes te laten ontploffen, zegt de politie. Het glas is gesneuveld. Er werden in het verloop van de nacht in totaal 24 personen gearresteerd en 31 GAS-boetes uitgedeeld voor mensen die vuurwerk afschoten.

Brand gesticht

Her en der in Gent werden brandjes gesticht, onder meer in de Muide. Op verschillende plaatsen werden ploegen van de brandweer of de politie ook bekogeld met vuurwerk. “We waren zeer sterk aanwezig in het straatbeeld, waardoor we verschillende incidenten snel in de kiem hebben kunnen smoren”, zegt Langeraert.

Zo ontruimde de politie twee keer een plek waar veel mensen samen waren gekomen om vuurwerk af te schieten. Daarbij werd geen fysiek geweld gebruikt, benadrukt de politie. Het ging om een ‘terugdrijving’, een manoeuvre waarbij de politie in lijn een plein afwandelt om een grote groep mensen uit elkaar te drijven.

Op sociale media zijn beelden te zien van verschillende brandjes, zoals hier in de Muide.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

amg

Aangeboden door onze partners