Wat u mag verwachten van Bahrain-Victorious: Matej Mohoric moet voor bisnummer zorgen, hoge verwachtingen voor jonge Brit

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Bahrain-Victorious.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

De piek lag in het voorjaar. Bahrain-Victorious pakte uit in Milaan–San Remo waar Mohoric met zijn befaamde ‘dropper post’ sneller dan de rest van de Poggio naar beneden dook en een Monument op zijn palmares bijschreef. Dylan Teuns pakte een maand later uit op de Muur van Hoei voor zijn grootste overwinning tot dusver. Daarna viel het stil. Buitrago won nog wel een etappe in de Giro, maar in de Tour en de Vuelta presenteerde Bahrain-Victorious zich erg bleekjes. Geen ritwinnaars en evenmin een renner in de top tien van het eindklassement. Mohoric sloot het seizoen wel nog af met eindwinst in de CRO Race. Landa mocht als derde op het podium in de Ronde van Lombardije.

Mohoric met het zegegebaar op de Via Roma. © AP

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Bilbao en Landa trekken naar de Tour, al lijken ze zich daar vooral op ritwinst te zullen moeten richten. Caruso en Haig kruisen in de Giro de degens met Remco Evenepoel. In het klassieke werk is het uitkijken naar de jonge Brit Fred Wright, kan hij nog een stap vooruit zetten aan de zijde van Mohoric. Die laatste blijft het gezicht van de ploeg en moet voor klinkende zeges zorgen.

Wat moet beter dan in 2022?

Na de ritwinst van Buitrago in de Giro ging het steil naar beneden met het team. Alleen snelle mannen Bauhaus en Milan wisten nog wat kleinere overwinningen te sprokkelen. De lijn van Milaan–San Remo en Waalse Pijl doortrekken zat er niet in. Collectief kwam de ploeg bijna op geen enkel moment echt uit de verf. Het bleef bij hier en daar een kleine uitschieter.

Sonny Colbrelli moest in 2022 na hartproblemen noodgedwongen zijn fiets aan de haak hangen. © AP

Wie is de grootste aanwinst?

Andrea Pasqualon komt over van Intermarché-Wanty-Gobert. Hij won in 2022 Circuit de Wallonie en graaide hier en daar nog wat (verre) ererplaatsen mee, maar de Italiaan is intussen ook al 34 jaar oud. Met de Duitser Nikias Arndt kwam er nog een ervaren pion bij, maar een veelwinnaar is hij verre van. Alle andere nieuwkomers werden opgevist bij teams die geen deel uitmaken van de World Tour. De 20-jarige Fran Miholjevic is onder hen degene waar het meest van verwacht mag worden. Hij won een rit in de Ronde van Sicilië.

  Wie is het grootste verlies?

  Tijdens het jaar al verloor Bahrain-Victorious met Sonny Colbrelli haar belangrijkste kopman die na hartproblemen een punt achter zijn carrière zette. Daarnaast zag het met Dylan Teuns tijdens het voorbije seizoen al een renner vertrekken die de laatste jaren voor enkele belangrijke overwinningen zorgde en overal inzetbaar was. Jan Tratnik vertrekt na vier jaar. Hij was vooral als knecht belangrijk. De ervaren Luis Leon Sanchez keert na één jaar terug naar Astana.

  Dylan Teuns zwaaide tijdens het voorbije seizoen al af bij de ploeg. © BELGA

   Wat moet u nog weten?

   Nieuwkomer Fran Miholjevic is net als zijn vader Vladimir een begenadigd tijdrijder. Die vader komt hij trouwens tegen bij de ploeg waar Miholjevic senior ploegleider is. Naast Miholjevic haalde Bahrain-Victorious ook een Aziatische tijdrijder in huis. De Taiwanese kampioen tegen de klok, Sergio Tu (25), zette zijn handtekening onder een contract voor twee jaar.

   Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

   Aangeboden door onze partners