© Shutterstock

SEKS VERANDERT ALLES. Waarom leidt een beetje ruzie soms tot betere seks?

Om goede seks te hebben, moet je verbondenheid voelen. Maar hoe verbonden is té verbonden? Kan een te goede klik ook dodelijk zijn voor je seksleven? “Ja”, zegt relatietherapeute Rika Ponnet in een aflevering van de podcast ‘Seks verandert alles’. “Wie verschil uitvlakt, vlakt ook verlangen uit.”

Kaatje De Coninck

Er zijn van die koppels die nooit ruziemaken. Soulmates tot in de kist. “Wie dit niet kent, durft er al eens lacherig over doen”, zegt Rika Ponnet. “Maar ik ben ervan overtuigd dat voor wie in zo’n relatie zit, het enorm waardevol is. Je haalt daar heel veel kracht uit. Alleen: als basis voor opwindende, passionele seks is het minder ideaal.”

LEES OOK:

Zo blijkt ook uit het verhaal van Patrick en Katrien. “Het koppel heeft een enorme emotionele connectie, en heeft nog nooit ruzie gemaakt”, vertelt Rika Ponnet. “Tussen hen beiden is er eigenlijk weinig verschil.” En dat verschil is voor sommige aspecten van een relatie wel belangrijk.

In de seksuologie zijn er twee belangrijke stromingen hierrond: langs de ene kant de school van Sue Johnson, die vandaag heel prominent is. Verbinding is daarbij essentieel. “Als een koppel emotioneel verbonden is, vloeit daaruit voort dat de seks goed is. Vanuit die goede seks wordt ook de verbondenheid extra ondersteund”, vertelt Ponnet. Dat is dan een wisselwerking. Maar een tweede stroming benadrukt het belang van differentiatie. “Een relatie blijft iets tussen twee individuen en het is net die individualiteit die we bij elkaar aantrekkelijk vinden. Eigenlijk is een relatie altijd weer het verlangen om samen te vallen, bij de ander te komen. Hoewel dat niet mogelijk is want we blijven verschillend. Als die individuen niet meer zichtbaar zijn, wordt het moeilijk om ruimte te maken voor het spanningsveld dat seks nodig heeft. En dat is wat in dit verhaal gebeurt. Omdat zij de verschillen zo uitvlakken, vlakken ze ook het verlangen uit.”

Wil je het hele verhaal horen? Beluister hieronder gratis de aflevering van Seks Verandert Alles.

Aangeboden door onze partners