Wat u mag verwachten van Uno-X: toeslaan met oude rot Alexander Kristoff

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Uno-X.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Het jaar begon veelbelovend met meteen ritwinst in de Ster van Bessèges voor Tobias Johannessen. De 23-jarige Noor eindigde ook op het podium in het eindklassement van die rittenwedstrijd en finishte ook in de top tien van de Ronde van Catalonië, die van Noorwegen en de Dauphiné. In het klassieke werk liet Rasmus Tiller een mooie zesde plek optekenen in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij kroonde zich in juni ook tot Noors kampioen en kan die trui de komende maanden dus nog dragen.

Tobias Johannessen etaleerde zijn talent in de Dauphiné. © AFP

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

De ploeg ging diep om Alexander Kristoff (35) een contract voor drie jaar te winnen. Hij moet in eendagswedstrijden voor resultaten kunnen zorgen. Getuige daarvan de overwinningen die hij vorig jaar – onder meer in de Scheldeprijs – nog wist te pakken voor Intermarché-Wanty-Gobert. Tobias Johannessen krijgt de kans om verder te groeien in het rondewerk. Uiteraard is het ook uitkijken naar Sören Waerenskjold, de Noorse wereldkampioen tijdrijden bij de beloften die in Wollongong ook in de wegrit het brons wegkaapte.

Wat moet beter dan in 2022?

Uno-X diende als één van de 21 teams een aanvraag in om tot de World Tour te mogen toetreden, maar eindigde als vierde in de UCI-ranking bij de Pro Continentale teams. Niet genoeg dus om de overstap naar de World Tour te maken en ook niet om wild cards af te dwingen voor de grote rondes. Daar ligt nog een uitdaging voor het team, dat er straks met Lotto-Dstny en Israël-Premier Tech twee fameuze taaie klanten bij krijgt.

Wie is de grootste aanwinst?

Tenzij hij zou gaan uitbollen, kan Uno-X nog veel plezier beleven aan Alexander Kristoff. Intussen is het acht jaar geleden dat hij de Ronde van Vlaanderen won, maar hij geeft zich nooit gewonnen. In de Scheldeprijs vond hij zichzelf bovendien opnieuw uit door na een solo te winnen. Hij kan in het voorjaar zeker nog een rol van betekenis spelen en met Rasmus Tiller een interessante alliantie vormen want ook die is verre van traag.

Alexander Kristoff pakte voor Intermarché-Wanty-Gobert de zege in de Scheldeprijs. © BELGA

Wie is het grootste verlies?

Eigenlijk niemand. Het team nam met Hulgaard, Kulset, Saugstad, Sleen en Waersted afscheid van vijf renners die een punt achter hun carrière zetten, maar zij waren vooral op de tweede of derde rij actief. Skaarseth vertrok naar het Amerikaanse Above & Beyond Cancer Cycling.

Wat moet u nog weten?

Uno-X is een Scandinavische keten van tankstations. Het team bestaat alleen uit lokale renners. 19 Noren en 9 Denen om precies te zijn. De formatie begint aan haar zevende seizoen, het vierde als profteam. De 27-jarige Noor Torstein Traeen overwon het voorbije jaar teelbalkanker en haalde in het najaar alweer een hoog niveau met top tien plaatsen in het eindklassement van de CRO Race en de Ronde van Langkawi.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners