Wat u mag verwachten van AG2R-Citroën: weg moet dat imago van grijze muis en wat kan Greg Van Avermaet nog?

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van AG2R-Citroën.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Het was toch allemaal een beetje minder dan vorig seizoen toen Ben O’Connor vierde werd in de Tour en de ploeg in de drie grote ronden een rit won. Nu bleef het bij de weliswaar knappe solo van Bob Jungels naar Châtel Portes des Soleil. Het kon er wat anders hebben uitgezien indien niet Kwiatkowski maar de eerst gefêteerde Benoît Cosnefroy de Amstel Gold Race had gewonnen. De zege in Québec bewees zijn onversneden talent.

Benoît Cosnefroy © BELGAIMAGE

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Een Tourrit winnen, liefst in de Alpen dan nog, en een goed eindklassement met Ben O’Connor. In de Vlaamse klassiekers draait het rond Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Stan Dewulf in willekeurige volgorde. Anderzijds hoopt AG2R-Citroën met de zeer regelmatige Benoît Cosnefroy in de Ardennenklassiekers te scoren. In de Brabantse Pijl was hij al eens derde en tweede. Wordt dit het jaar van de definitieve doorbraak van de puncher en ex-wereldkampioen bij de U23? Hij heeft alles om na Alaphilippe de populairste Fransman te worden.

Wat moet beter dan in 2022?

AG2R-Citroën moet van het statuut van grijze muis af. Het moet allemaal wat meer flitsend. Hét grote probleem van ploegbaas Vincent Lavenu is het ontbreken van een topspurter van de eerste lijn. De jongste jaren moet hij met een tiental zeges tevreden zijn. Om die reden informeerde hij naar Tim Merlier, maar de ex-prof schrok toen hij het jaarbedrag hoorde. Hij heeft wel Marc Sarreau, Andrea Vendrame en Clément Venturini, maar dat is te weinig op WorldTourniveau.

Heimelijk hopen ze dat Greg Van Avermaet – die nog nooit won bij AG2R-Citroën eindelijk nog eens scoort. Het is geleden van de GP Montréal van 15 september 2019. Het zou hem ook goed uitkomen, want zijn driejaarscontract loopt einde volgend seizoen af.

Oliver Naesen. © BELGA

Wie is de grootste aanwinst?

Franck Bonnamour die ploegmanager Vincent Lavenu begin januari voor twee jaar aantrok. Hij komt over van het geflopte B&B Hotels p/b KTM en is een aanwinst voor de kern klimmers rond Ben O’Connor

Het is de enige renner met enige renommee die werd aangetrokken. Er kwam wel wat ‘Eigen Kweek’ (Bastien Tronchon, Valentin Retailleau) bij. En Alex Baudin (21) maakte de overstap van het continentale Tudor.

Omdat ontzettend veel contracten tot 2023 doorlopen, was er ook weinig speelruimte voor een team dat veel beloftevolle jongeren bevat maar ook een kwintet ouderen zoals Van Avermaet (37), Oliver Naesen (32), Mickaël Cherel (36), Larry Warbasse (32) of Michael Schär (36).

Bob Jungels © Getty Images

Wie is het grootste verlies?

Ongetwijfeld Bob Jungels die naar Bora-hansgrohe gaat. Al had AG2R-Citroën slechts dit jaar plezier aan de Luxemburger die in 2021 met zijn gezondheid worstelde en slechts 38 koersdagen had. Dan is er nog Clément Champoussin, een 24-jarige klimmer die een jeugdproduct is, maar net iets te eigenwijs was voor de ploegmanager. In vergelijking met 2021 waarin hij de moordende, voorlaatste etappe in de Vuelta won, stagneerde de Fransman. Arkéa-Samsic is zijn nieuwe werkgever.

Wat moet u nog weten?

Vincent Lavenu werd in november in zijn thuisbasis Chambéry gevierd voor zijn drie decennia dat hij als ploegmanager aan de slag is. In 1992 begon hij met Chazal Vanille et Mûre-Vetta. Daarna werd Casino zijn hoofdsponsor. Verzekeringsmaatschappij AG2R kwam er in 1999 bij als cosponsor en begint straks het 24ste jaar als hoofdsponsor.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners