Wat u mag verwachten van Groupama-FDJ: veel babyfaces en een op de Ronde van Vlaanderen verliefde Fransman

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Groupama-FDJ.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Toch wel een van de betere seizoenen van de Franse Worldtourploeg. Op alle terreinen was Groupama-FDJ meer dan een meeloper. Met de tandem Valentin Madouas-Stefan Küng werd een ijzersterk Vlaams voorjaar afgeleverd. Arnaud Démare kreeg vanaf de Giro – drie ritzeges en de puntentrui – het zand uit de motor en in de Tour viel David Gaudu als vierde net naast het podium. Alleen in de Vuelta was het wat minder. Conclusie: een team dat met de jaren in de breedte sterker is geworden.

Arnaud Démare. © Getty Images

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

In elk segment van het seizoen meespelen. De rangorde ligt binnen de ploeg vast: Valentin Madouas en de hardrijder Stefan Küng proberen eindelijk eens een Vlaamse voorjaarsklassieker te winnen. Vooral Madouas droomt na zijn derde plaats in Oudenaarde van de eindzege in de Ronde van Vlaanderen. Hij is helemáál weg van Vlaanderens Mooiste.

Arnaud Démare blijft de topspurter met dienst. De 31-jarige sprinter kan de volgende renner worden die de kaap van de honderd overwinningen haalt. Nog negen te gaan dus.

Voor de Giro is er Thibaut Pinot die vijf jaar nadat hij de voorlaatste dag moest opgeven het nog eens probeert. De Fransman stond toen tweede in de stand toen hij ziek eruit stapte en een zekere podiumplaats moest opgeven.

Voor de Tour is er David Gaudu die stilaan naar zijn beste vorm moet toegroeien. Vorig jaar zag hij zijn voorjaar met rugpijn in het water vallen. Maar hij is ook een klant voor de Ardennenklassiekers.

Thibaut Pinot. © AFP

Wat moet beter dan in 2022?

Groupama-FDJ moet beter afwerken. Twintig zeges is wat weinig gezien de manier waarop ze doorlopend door het beeld reden en dichte ereplaatsen pakten, waaronder de derde rang van Valentin Madouas in de Ronde van Vlaanderen.

Zo wordt wat meer verwacht van Michael Storer die op zijn tweede plaats in de Tour of the Alps na nooit het vormpeil haalde dat hij in het najaar van 2021 had toen de Australiër voor Team DSM twee ritten in de Vuelta won, waar hij ook tot bergkoning werd gekroond. En dan hebben we het nog niet gehad over Thibaut Pinot die al enkele jaren een schim is van de man waarvan iedere Fransman droomde dat hij ooit de Tour zou winnen.

Wie is de grootste aanwinst?

Romain Grégoire en Lenny Martinez. Twee piepkuikens die het grote publiek nog niet kent, maar die bij de jeugd simpelweg wereldsterretjes waren. Romain Grégoire won als eerstejaarsbelofte de Ardense Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, een klassieker in Italië, was tweede in de eindstand van de Alpes-Isère Tour, won een etappe in de Baby-Giro en in de Ronde van de Toekomst. De in januari pas 20-jarige Fransman stond op de radar van Patrick Lefevere, maar koos voor het huis dat hij kende.

Lenny Martinez is nog een kleine zes maanden jonger dan Grégoire. De zoon van Miguel (ex-Mapei-Quick-Step) won de Ronde van de Aosta-Mont Blanc, was achtste in de Ronde van de Toekomst en won een bergetappe op Guzet-Neige in de Ronde van de Isard. Het zijn de vaandeldragers van de volgende generatie bij Groupama-FDJ want de excentrieke ploegbaas Marc Madiot voerde een mega-verjonging door: maar liefst zeven renners van het Development Team werden doorgesluisd naar de WorldTourploeg.

Ramon Sinkeldam verliet de ploeg. © Marc Van Hecke

Wie is het grootste verlies?

Ramon Sinkeldam en in mindere mate Jacopo Guarnieri. Met de Nederlander verliest Arnaud Démare zijn succesvolle lead out. Sinkeldam wou absoluut andere lucht snuiven en wordt door de revalidatie van Jonas Rickaert meteen dé lead out voor Jasper Philipsen. Terwijl Guarnieri werd binnengehaald als de nieuwe ‘Roger Kluge’ bij Lotto-Dstny.

Wat moet u nog weten?

Het nieuwe truitje van Groupama-FDJ wijkt fel af van dat van 2022. Natuurlijk blijven de nationale kleuren behouden, maar het heeft verdomd veel weg van een voetbaltruitje van Paris Saint-Germain van het seizoen 2019-2020. Zit de fervente supporter in Thibaut Pinot hierachter?

Met tijdrijder Jens Verbrugghe gaat de zoon van ex-prof Rik in 2023 voor het Development Team van Marc Madiot rijden. Eddy Le Huitouze krijgt maar liefst elf nieuwe ploegmaten, waaronder Verbrugghe, de antiheld van het WK tijdrijden bij de juniores. Groupama-FDJ is in de U23 een begrip. Madiot mag dan wel een grote mond hebben, het is zijn verdienste dat hij met de vrouwenploeg FDJ-Suez-Futuroscope met Marta Cavalli als speerpunt, de U23 en de WorldTourkern de norm is, en niet alleen in Frankrijk.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners