Wat u mag verwachten van Team TotalEnergies: de hele ploeg duimt voor Peter De Grote, maar wat kan Sagan nog?

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Team TotalEnergies.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Véél beter dan 2021 waarin slechts zes keer werd gewonnen. Terwijl het afgelopen seizoen vijftien keer raak was. Het begon allemaal leuk met ritwinst in Parijs-Nice van Mathieu Burgaudeau en een tweede plaats van Anthony Turgis in Milaan-Sanremo. Daar deed Dries Van Gestel in Gent-Wevelgem nog een derde plaats bovenop. In het Critérium du Dauphiné pakte Team TotalEnergies met Alexis Vuillermoz en Valentin Ferron zelfs twee ritzeges en een dagje gele leiderstrui mee.

Aanwinst en grote roerganger Peter Sagan was qua resultaten een schim van zichzelf, maar zijn komst, samen met fietsconstructeur Specialized, zorgde ervoor dat het Franse ProTeam in een opwaartse spiraal terechtkwam.

Op het einde van het seizoen was de tweede plaats van Daniel Oss in het allereerste wereldkampioenschap gravelbike nog een uitsmijter van formaat.

Dries Van Gestel

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Met een fitte Peter Sagan een gooi doen naar een voorjaarsklassieker en minstens een etappe in een grote ronde. TotalEnergies kan net als Lotto-Dstny aan alle WorldTour-evenementen deelnemen en desnoods een ronde (Giro?) skippen indien dat het team minder past.

Wat moet beter dan in 2022?

Heel simpel: Peter Sagan moet in zijn tweede seizoen bewijzen dat ploegmanager Jean-René Bernaudeau geen kat in een zak kocht. Er waren verleden voorseizoen heel wat verzachtende omstandigheden (corona waardoor voorjaar in het water viel), maar toch is het tijd dat we eindelijk nog eens Peter De Grote te zien krijgen. Het moet heel wat meer zijn dan een Slowaakse titel en een ritzege in de Ronde van Zwitserland.

Dat geldt ook voor Anthony Turgis die in 2021 de vleek olgende Fransman te zijn voor het Vlaamse voorjaarswerk maar door ziekte en valpartijen die lijn niet kon doortrekken.

Dan is er nog Pierre Latour, ondertussen 29 jaar, die dringend moet bewijzen dat hij niet thuishoort in de eindeloze reeks eeuwige Franse beloften...

Jason Tesson maakt het zegegebaar. © AFP

Wie is de grootste aanwinst?

Jason Tesson. De 24-jarige poulain van, jawel, Stéphane Heulot (ondertussen CEO bij Lotto-Dstny), kan de volgende Franse sprinter worden. In de 2.2-wedstrijden demonstreerde hij hoe snel hij is, maar internationaal werd hij pas in de Vierdaagse van Duinkerke bekend. Hij neemt de plaats in van Chris Lawless en Niccolò Bonifazio die gebuisd en gedumpt werden.

Met Steff Cras werd na Dries Van Gestel (zeer knap seizoen) een tweede Belg aan boord genomen. De Kempenaar werd bij Lotto-Soudal nooit voor vol aangezien maar maakte desondanks elk jaar kleine stappen voorwaarts.

Niki Terpstra is renner af. © Foto: Marcel Krijgsman / ANP

Wie is het grootste verlies?

Niki Terpstra. Ook al lagen de beste jaren van de al 38-jarige Nederlander al een tijdje achter de rug, toch speelde hij met zijn tonnen ervaring en instelling als teamspeler nog zijn rol.

Anderzijds trok Cristián Rodriguez naar Arkéa-Samsic. De Spaanse klimmer werd tweede in de Ruta del Sol en pakte de bolletjestrui in de Ronde van het Baskenland.

Alexandre Geniez werd vorig jaar begin juni eruit gegooid nadat hij door de Franse rechtbank voor enkele maanden voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld voor huishoudelijk geweld.

Wat moet u nog weten?

Na de aanwerving van Peter Sagan, Daniel Oss en Maciej Bodnar vorig jaar bleef ploegmanager Jean-René Bernaudeau dit jaar kalm op de transfermarkt. Anderzijds kreeg hij de bevestiging dat de hoofdsponsor tot en met 2025 scheep gaat met hem. De ex-ploegmaat van Bernard Hinault staat voor rustige vastheid. Het team heeft sinds vorig jaar méér smoel dan bijvoorbeeld Cofidis of Arkéa-Samsic die wél tot de World Tour behoren. Met Burgaudeau, Ferron, Ourselin en Dujardin heeft het wat Fransen die hun plaats aan het innemen zijn in de Franse subtop.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners