Wat u mag verwachten van Trek-Segafredo: voor ritwinst in Giro én Tour met Mads Pedersen en Jasper Stuyven

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Trek-Segafredo.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Net als in 2021 klokte het team af op 19 overwinningen. De Deen Mads Pedersen was in zijn eentje goed voor 9 stuks. Zijn ritzege in de Tour was het hoogtepunt van het jaar voor het team. In de Vuelta won hij drie ritten en pakte hij de puntentrui. Dankzij Ciccone’s ritwinst in de Giro - wist het team zo in alle drie de grote rondes dagsucces te behalen. In het klassieke voorjaar was Trek-Segafredo op alle grote afspraken vertegenwoordigd in de top tien met Pedersen, Stuyven, Kamp of Simmons, maar niemand van de ploeg wist een podiumplek te claimen.

Het rood was voor Evenepoel, maar de groene puntentrui sleepte Mads Pedersen in de Vuelta in de wacht. © BELGA

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

De 29 renners die Trek-Segafredo voor 2023 onder contract heeft liggen, lenen zich vooral voor ééndagswedstrijden of ritzeges. Juanpe Lopez was de enige die vorig jaar een plek in de top tien van een grote ronde wist te bewerkstelligen. De ploeg van het Amerikaanse fietsenmerk zal dus opnieuw willen aanknopen met de successen van 2021 toen Pedersen won in Kuurne en Stuyven de Primavera naar zijn hand zette. Daarnaast staan ritzeges in de grote rondes ongetwijfeld bovenaan het prioriteitenlijstje. Stuyven en Pedersen dubbelen: Giro en Tour.

Wat moet beter dan in 2022?

Trek-Segafredo scoorde sterk in de breedte in de klassiekers, maar een grote vis bleef uit. Het team wil al die ereplaatsen die het in het afgelopen jaar behaalde ongetwijfeld inruilen voor één grote zege. In het rondewerk legde de ploeg in 2022 de lat al vrij hoog met vijf ritzeges en de puntentrui van Pedersen in de Vuelta.

Juanpe Lopez droeg negen dagen lang het roze in de Giro. © AFP

Wie is de grootste aanwinst?

Op termijn moet dat Thibau Nys worden. Hij komt op de weg voor het team koersen en blijft in het veld de trui van Baloise Trek Lions – het team van vader Sven – dragen. De Europese kampioen bij de beloften van 2021 wil zichzelf nog wat meer testen, nu ook in het World Tour-peloton. Dit jaar mag al het meest verwacht worden Natnael Tesfatsion, één van de grootste talenten uit Afrika. De landgenoot van Biniam Girmay toonde zijn talent al in de Giro, met enkele opmerkelijke prestaties. De Tsjech Mathias Vacek won een rit in de UAE Tour en is net als Nys, nog altijd maar 20. Het team zette met andere woorden in op jonge talenten.

Thibau Nys is wat blij dat hij de kleuren van Trek-Segafredo mag verdedigen op de weg. © Getty Images

Wie is het grootste verlies?

De Deense kampioen Alexander Kamp vertrekt naar het Tudor Pro Cycling Team van Fabian Cancellara. De all rounder fietste vorig jaar vaak in de frontlinie, met onder meer een vijfde plek in de Amstel Gold Race als resultaat.

Wat moet u nog weten?

Thibau Nys gaat na het WK veldrijden langzaam op ontdekking op de weg. Hij rijdt bijvoorbeeld Nokere Koerse en de GP Denain. Ook de Baloise Belgium Tour, de Tour de Wallonie, Ronde van Noorwegen en Ronde van Romandië prijken op zijn programma. Jasper Stuyven dubbelt in 2023. Hij rijdt Giro én Tour.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners