Wat u mag verwachten van Arkéa-Samsic: stank voor dank voor Nairo, alles draait rond Fransman

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Arkéa-Samsic.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Alvast historisch, want het felbegeerde Worldtourticket werd gepakt ten nadele van Lotto-Soudal. Waarmee de Bretoense ploeg van Emmanuel Hubert de kroon zette op de voorbije drie jaar waarin het team beetje bij beetje vooruitging. Dat was dé doelstelling van het seizoen. En daarvoor moest alles wijken. Zo werd vriendelijk bedankt voor de Giro omdat het Proteam vond dat de renners ondertussen meer UCI-punten konden verzamelen.

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Een etappe winnen in een grote ronde en als het even kan, liefst in de Tour. Het was al uniek dat Arkéa-Samsic met Warren Barguil in Tirreno-Adriatico eindelijk een rit won in de World Tour. Maar het moet méér zijn dan de thuiswedstrijd Tro-Bro-Léon proberen te pakken.

Warren Barguil. ©  BELGA

Wat moet beter dan in 2022?

De enige grote renner met naam blijft Warren Barguil die ondertussen 31 jaar is geworden. De Bretoen is meer een man van de eendagsklassiekers geworden, maar hij wint zéér moeizaam. Hij telt na tien profseizoenen slechts acht zeges. Dit seizoen waren er twee, maar winst in een monument kan zijn carrière ineens veranderen.

Er moet veel meer op ritoverwinningen worden ingezet in de plaats van uitsluitend te jagen op UCI-punten. Ik herinner me nog hoe blij ze waren na Kuurne-Brussel-Kuurne met een derde plaats voor Hugo Hofstetter, een vierde stek voor Daniël McLay en een zevende plaats voor Amaury Capiot, waarmee ze meer punten pakten dan winnaar Fabio Jakobsen, maar de publiciteit was voor de Nederlander.

Een dozijn overwinningen is wat weinig. Anderzijds hopen ze opnieuw een Nacer Bouhanni op volle kracht te krijgen, want na zijn zware valpartij in de Ronde van Turkije – waar een onvoorzichtige toeschouwer hem ten val bracht - reed hij vorig jaar niet meer.

Hugo Hofstetter (r.) moet het afleggen tegen Arnaud De Lie. ©  BELGA

Hugo Hofstetter bleek vorig jaar een geweldige aanwinst die er overal bij was, maar niet zoveel won. Nu werd ook nog Luca Mozzato overgenomen, een snelle man, maar dat is ook een sprinter die er altijd bij is, maar nog altijd nul profzeges telt.

En dan is er Amaury Capiot die niet alleen twee zeges pakte, waaronder de Grand Prix La Marseillaise, maar grossierde in de ereplaatsen. De zoon van Johan mist enkel nog een klinkende Belgische zege in een semiklassieker.

Wie is de grootste aanwinst?

Clément Champoussin die van AG2R-Citroën overkwam. Dat is een 24-jarige Fransman die in augustus 2021 als neoprof de voorlaatste, loodzware etappe won. Champoussin heeft veel in petto, maar lijkt een renner met een bijsluiter te zijn. Misschien dat ploegmanager Emmanuel Hubert hem beter begrijpt. Met onze landgenoot Jenthe Biermans werd van Israel-Premier Tech een Worldtourrenner overgenomen. Andrii Ponomar is een late aanwerving, een Oekraïner van slechts twintig jaar die al twee keer de Giro reed. Anderzijds wordt er veel verwacht van Vauquelin en Louvel die ‘Eigen Kweek’ zijn.

Met de 21-jarige Kévin Vauquelin heeft de Bretoense ploeg een jongen die op middellange termijn rittenkoersen van één week die niet tot de World Tour behoren, kan winnen. Voor de klassiekers is er dan weer Matis Louvel. De 23-jarige Fransman won niet alleen de Druivenkoers in Overijse, maar werd in zijn tweede Ronde van Vlaanderen zeventiende, op amper een dikke minuut van dubbele winnaar Mathieu van der Poel. Nog geen grote naam, maar wel een steengoed renner.

Nairo Quintana. © ISOPIX

Wie is het grootste verlies?

Nairo Quintana.Ongetwijfeld. Nairoman is dé man die Arkéa-Samsic de afgelopen drie jaar mee stuwde naar de World Tour. Eerst kwamen ze akkoord om zijn contract te verlengen, maar daarna besloten beide partijen dat het niet langer hoefde. Ook al omdat de Colombiaan na de Tour (waarin hij zesde eindigde) betrapt werd op de pijnstiller Tramadol en daardoor de punten verloor. Al was hij toch opnieuw goed voor een derde van het totaal aantal zeges.

Wat moet u nog weten?

Benjamin Declercq kreeg er geen contractverlenging. De Izegemnaar is de jongere broer van ‘El Tractor’ Benjamin. Christophe Noppe verhuisde dan weer naar Cofidis. Vreemd is wel dat Yvon Ledanois, de Bretoen die als ploegleider mee het ProTeam deed promoveren nu vertrok naar Movistar.

Anderzijds heeft Emmanuel Hubert de strijd in Bretagne gewonnen van Jérôme Pineau. De twee visten zowat in dezelfde vijver, maar door het wegvallen van B&B Hotels-KTM nadat zijn megaproject met Paris Cycling Club in elkaar stortte, is Hubert ergens zijn natuurlijke vijand kwijt.

Arkéa-Samsic heeft ook een continentale vrouwenploeg waarbij Amandine Fouquenet zich meer en meer opwerkt als de kopvrouw. De 21-jarige Française rijdt dit crosseizoen voor het eerst echt internationaal mee.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners