Aanleg brug parcours BK veldrijden Lokeren - Video: Ivan Elegeert. © Het Nieuwsblad

“Veldrijden op het water”: drijvend ponton op Durme zorgt voor extra uitdaging tijdens BK cross

Lokeren -

Zowel de jeugdige jongens en meisjes als de vrouwen en heren-profrenners krijgen zaterdag en zondag tijdens het BK veldrijden in Lokeren een extra attractie voorgeschoteld: via een drijvend ponton zullen ze allemaal over het Durmewater fietsen.

Ivan Elegeert

Het ponton werd maandagmiddag geplaatst door de Wase firma Hye, gespecialiseerd in waterbouwwerken. Het bestaat uit tientallen schotten in kunststof die aan elkaar zijn bevestigd en aan de twee oevers van de Durme zijn verankerd. “De renners zullen via dat ponton de oversteek kunnen maken van park Ter Beuken naar de Heirbrugsite”, vertelt organisator Bram De Brauwer.

“Op die site staan ook de grote viptenten en krijgen de renners een heel andere ondergrond voorgeschoteld: van een harde bosgrond in het park gaat het naar een drassige weidegrond aan de kant van de Heirbrug. Spektakel is dus verzekerd.”

Extra veiligheidscontrole

De plaatsing van het ponton vormt meteen het sluitstuk van de opbouw van het parcours. “We zijn hier sinds tweede kerstdag aan het werk”, aldus nog De Brauwer. “De hele omloop werd uitgezet, alle afrastering werd geplaatst, alle bruggen zijn gebouwd en we hebben ook alle oversteekplaatsen aangeduid.”

LEES OOK. “We ruilen Italiaanse sneeuw voor Lokerse modder”: parcoursbouwers begonnen aan opbouw BK veldrijden

Deze week volgt de afwerking met onder meer de opbouw van de start- en aankomstzone achter het station en de plaatsing van de led-schermen. Tussendoor komen de sportieve verantwoordelijken van de wielerbond nog langs om alles te controleren en volgt nog een extra veiligheidscontrole.”

LEES OOK. Koerskoorts stijgt aan de Durme in de aanloop naar BK veldrijden

Sportief lijkt het BK door het afzeggen van titelverdediger Wout van Aert onthoofd, al betekent dat niet dat de belangstelling er kleiner op is geworden. “We rekenen zondag toch op zo’n 15.000 toeschouwers. We hebben al meer dan 10.000 kaarten verkocht. Omdat Van Aert er niet bij is, zal het misschien wel een van de meest spannende kampioenschappen uit de recente geschiedenis worden.”

Afzien

Het stadsbestuur van Lokeren werkt volop mee aan de organisatie van het BK. “Dit kampioenschap vormt het sluitstuk van onze campagne Vélokeren waarmee we ons als wieler- en als fietsstad nog meer op de kaart willen zetten”, zegt sportschepen Marjoleine de Ridder (CD&V). “Zelf ging ik vorige zondag het parcours al eens verkennen met de mountainbike. Het was afzien, maar tegelijk toch ook een beetje genieten.”

Parkings aan station tijdelijk afgesloten

Naar aanleiding van het BK veldrijden worden deze week een aantal extra verkeersmaatregelen van kracht in het centrum van Lokeren.

De parking aan de achterkant van het treinstation van Lokeren is tot het einde van de week onbruikbaar. Daar wordt deze week de start- en aankomstzone van het BK veldrijden ingericht. De ruime parking aan de voorzijde van het station wordt volgend weekend afgesloten. Daar komt een deel van het rennerspark. Op de parking aan de Grote Kaai worden dan renners en hun entourage ondergebracht.

“We hopen dat veel mensen de dag van het BK de verplaatsing naar Lokeren met de trein zullen maken”, zegt organisator Bram De Brauwer. “Als ze van de trein stappen, wandelen ze rechtstreeks het parcours op.” Wie toch met de wagen komt, zal elders moeten parkeren en sowieso een eindje moeten wandelen alvorens op de omloop te belanden. Supportersbussen worden afgeleid naar de Daknamstraat en Verloren Boslaan. Mobilhomes krijgen een plaatsje op Aardeken.

Ook de Groendreef zal volgend weekend dicht gaan. Dat wordt een parking voor de tv-productie. (ies)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten