Onder meer El Verde in Genk zit bij de Limburgse genomineerden van de Belgian Vegan Awards.  ©  Luc Daelemans

Twee zaakjes in Genk en eentje in Beringen: dit zijn de Limburgse genomineerden van de Belgian Vegan Awards

El Verde en Foglia in Genk, Soft in Beringen en de Hamontse auteur Sofie Mulders zijn de Limburgse genomineerden van de Belgian Vegan Awards. Op maandag 6 februari beloont de Belgische veganismevereniging BE Vegan de lekkerste veganistische zaakjes voor de achtste keer met awards in twaalf categorieën.

Lien Vande Kerkhof en Kizzy van Horne

LEES OOK. Waar in Limburg eet je de lekkerste vegan burger? “Deze overtuigt zelfs de grootste vleeseter

De Belgian Vegan Awards worden toegekend in twaalf categorieën waarbij zowel vegan merken, horeca als boeken aan bod komen. Stemmen op je favorieten kan nog tot 22 januari. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een uitreiking op 6 februari die dit jaar voor het eerst live doorgaat in Gent. Dit is een overzicht van de vier Limburgse genomineerden.

Genomineerd in de categorie ‘best diner’: Foglia in Genk

Kokkin Morena bedenkt recepten met een Italiaanse toets. Samen met haar partner en medezaakvoerder Jeroen kiest ze bewust voor herkenbare gerechten, die worden gebundeld in een betaalbaar menu. “De leukste complimenten komen van mensen die aanvankelijk heel sceptisch zijn over de veganistische keuken en na het menu dolenthousiast reageren”, vertelt Morena. “‘Als we het niet geweten hadden, zouden we het verschil niet geproefd hebben’, zeggen ze dan.” Foglia heeft 5 concurrenten die meedingen naar deze award: twee in Antwerpen, twee in Gent en eentje in Brussel.

Vennestraat 203 in Genk. Open: wo tot zo 17.30 tot 23 uur. Info: www.foglia.be

LEES OOK. GEPROEFD. In dit gloednieuw Genks zaakje kunnen de uitbaters iedereen op het verkeerde been zetten

(lees verder onder de foto’s)

©  Boumediene Belbachir

©  Boumediene Belbachir

Genomineerd in de categorie ‘best lunch’: Soft in Beringen

Bij Soft eet je volledig plantaardig: van pancakes over toasts tot wisselende suggesties. “Een grote meerderheid van onze klanten is niet vegan, maar wil wel gewoon lekker en gezond lunchen”, zegt eigenares en chef-kok Shauni. Zelf eet ze al enkele jaren volledig plantaardig, maar ze miste een degelijk aanbod in West-Limburg. “We bieden een kleine lunchkaart aan, aangevuld met wekelijks wisselende suggesties.” Onder de zes andere kanshebbers in deze categorie zitten onder meer Sinsin in Gent en Tabi Loo in Leuven.

Lutgart-site Stadswal 14 in Beringen. Open: wo tot zon 10 tot 17 uur. Info: www.softplantbased.be

LEES OOK. GEPROEFD. In deze gloednieuwe hippe lunchbar eet je een toast not so préparé of vegan poké bowl

(lees verder onder de foto’s)

©  Luc Daelemans

©  Luc Daelemans

Genomineerd in de categorie ‘best breakfast or brunch’: El Verde in Genk

Van het ontbijt over de lunch tot het dessert: elk gerecht bij El Verde is plantaardig. De lunch- en ontbijtbar wordt gerund door drie vrienden die de mosterd haalden in Spanje. “Ontbijt- en lunchzaakjes met verse en healthy plantaardige gerechten zijn in Limburg zo goed als onbestaande”, verduidelijkt Richie Verding, één van de zaakvoerders . Hij runt El Verde samen met vrienden Luca Ter Elst en Umut Dogan. “We mikken voorlopig alleen op ontbijt en lunch, in de toekomst zullen we bekijken of hier een avondformule aan gebreid wordt.” El Verde neemt het op tegen 5 andere brunchzaakjes: eentje in Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven.

The Judgy Vegan (Brussel)

Winterslagstraat 35 in Genk. Open: wo tot vrij 10.30 tot 15.30 uur en za en zo 10 tot 16 uur. Info: www.instagram.com/elverdeofficial

LEES OOK. GEPROEFD. Vegan met Ibiza-vibes: El Verde is de plantaardige nieuwkomer in Genk

(lees verder onder de foto’s)

©  Sven Dillen

©  Sven Dillen

Genomineerd in de categorie ‘best book’: Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’ van Sofie Mulders uit Hamont-Achel

Op haar 43ste besloot Sofie Mulders uit Hamont-Achel dat ze voortaan als veganist door het leven zou gaan. Over hoe ze tot die beslissing kwam en hoe haar leven sindsdien veranderd is, schreef ze een boek. “Eind 2019 heb ik twee Nederlandse auteurs geïnterviewd die beiden een boek hadden geschreven over het eten van dieren”, vertelt Sofie. “Daar stonden zoveel dingen in die ik niet wist. Ik was compleet gechoqueerd. Ik at toen al een jaar of twee geen vlees meer, maar na dat artikel heb ik direct beslist dat ik veganist werd. En die overtuiging werd alleen maar sterker tijdens de research voor mijn eigen boek.” Andere genomineerde boeken zijn bijvoorbeeld: ‘Naar een vegan wereld’ van Tobias Leenaert en ‘Planteneters’ van Elisabeth Van Liero

‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’, Sofie Mulders, Pelckmans, 287 blz., 22,50 euro

©  Guy Puttemans

Stemmen voor je favoriete vegan zaak kan via deze link: www.bevegan.be/nl/belgian-vegan-awards/stemformulier-finale-2022

LEES OOK. Groene voornemens? Wij tippen 25 Limburgse hotspots om heerlijk vegan te eten

Aangeboden door onze partners