Archiefbeeld ©  Luc Neirynck

Zowat 1.000 hectare suikerbieten moeten na vorst vernietigd worden

De strenge vorst die rond 10 december het land trof, heeft ernstige gevolgen voor sommige landbouwers en de suikerfabrieken. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten. Volgens de Confederatie van Belgische Bietentelers moet circa  1.000 hectare suikerbieten vernietigd worden, bericht L’Avenir.

jvhBron: BELGA

Het gaat om akkers die nog niet gerooid zijn of net voor de vorst gerooid werden maar waarvan de bieten nog geen tijd hadden om op de stapel te drogen. “Het is een ongekende crisis”, zegt Bruno De Wulf, algemeen secretaris van de CBB.

De vraag rijst hoe de producenten die een verlies zullen lijden, moeten worden gecompenseerd. “Het is niemands schuld. Het kan nodig zijn om de onderlinge solidariteit tussen planters te laten spelen”, zegt De Wulf.

De CBB is ook van plan om de suikerfabrieken (Tiense Suiker en de Iscal-groep) te vragen hieraan deel te nemen. “Als we met suikerbieten zitten die niet zijn gerooid, komt dat omdat de suikerfabrieken de oogstcampagnes hebben verlengd”, legt de algemeen secretaris uit.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten