©  REUTERS

Luchtverkeer in Verenigde Staten zwaar verstoord door technische panne: al zeker 1.160 vluchten getroffen

Het luchtvaartverkeer boven de Verenigde Staten is woensdagochtend (plaatselijke tijd) verstoord door een storing in een belangrijk meldingssysteem voor piloten dat beheerd wordt door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. United Airlines, een van de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, houdt tijdelijk al zijn nationale vluchten aan de grond. Volgens de trackingssite FlightAware zijn al zeker 1.160 vluchten getroffen.

jvh

Wanneer het zogenaamde Notice to Air Mission Systems (NOTAMs) opnieuw opgestart kan worden, is nog niet duidelijk, bericht het financieel persbureau Bloomberg. Dat systeem geeft dringende informatie door die essentieel is voor de luchtvaart. Het gaat dan om de weersvoorspellingen voor luchthavens, actieve taxibanen of sluitingen van het luchtruim vanwege een ruimtelancering of een presidentiële vlucht. In alle stadia van hun opleiding worden piloten erin getraind te vertrouwen op de NOTAMs-gegevens.

Op sociale media melden vele passagiers dat hun vlucht vertraagd is. De koepel van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, Airlines for America, zegt dat hij op de hoogte werd gebracht en dat hij “met de FAA (Federal Aviation Administration, red.) samenwerkt en wacht op verdere informatie over wanneer dit probleem verholpen zal zijn”.

De FAA laat nog weten dat een noodnummer is opgestart. Er zijn geen nieuwe NOTAMs verwerkt sinds het systeem dinsdagavond laat (plaatselijke tijd) uitviel. De systemen worden hersteld, maar zijn nog maar beperkt operationeel, aldus de FAA.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten