© JG

Nieuwe kleren voor Lanakense reuzen: “De mouw alleen al is 2 meter lang”

Lanaken -

Ze lagen er de laatste jaren wat sjofel bij, maar nu worden de metershoge reuzen van Lanaken in het nieuw gestoken. Het klusje neemt zo’n 75 werkuren in beslag, maar dat houdt de naaisters niet tegen. Zij zijn volop in de weer met gigantische rokken en hemden naaien. In september moet alles klaar zijn en lopen de reuzen mee in een grote optocht.

Johnny Geurts

De afgelopen weken gingen een tiental vrijwillige naaisters aan de slag om de historische reuzen van Lanaken te voorzien van nieuwe kledij. Dat doen ze in samenwerking met de dienst Cultureel Erfgoed in het dienstencentrum Aan de Statie. “Het was nodig, want de kledij van onze reuzen was flink versleten door blootstelling aan alle seizoenen”, zegt schepen van Erfgoed Astrid Puts (Open Vld). De reuzen dateren dan ook al uit de vorige eeuw. “Zowel Sjang en Jo, de reuzen vernoemd naar een bekend carnavalsduo, als het oudste reuzenkoppel van onze gemeente Wuim en Teursel kunnen wel een nieuwe garderobe gebruiken. We willen de traditie van de reuzenoptocht weer op de kaart zetten, maar dan moeten de metershoge heren en de reuzendame er wel goed uitzien. Onze vijfde reus Vincent Van Gogh junior verkeert nog in prima conditie, voor hem worden nu geen nieuwe kleren gemaakt. Voor de andere reuzen wordt hun aloude outfit gewoon opnieuw gemaakt.”

De laatste keer dat de historische reuzen schitterden in een optocht is alweer vijf jaar geleden. “Tegen september moet alle kledij klaar zijn”, zegt Puts. “Dan organiseren we opnieuw een reuzenparade door de straten van Lanaken en een reuzenontbijt met Unizo. Het wordt sowieso een gigantisch feest, want het reuzenkoppel Wuim en Teurzel, een vroeger boerenkoppel uit Pietersheim, zijn dit jaar 70 jaar getrouwd. Zij werden in 1953 in het bevolkingsregister in Lanaken ingeschreven. Hun platina huwelijksfeest zullen we met de nodige toeters en bellen vieren.”

Het Reuzenkoppel Wuim & Teurzel werd in 1953 in het bevolkingsregister in Lanaken ingeschreven. Voor hun platina huwelijk in september krijgen ze volledig nieuwe kledij. ©  Cultureel Erfgoed Lanaken

Optocht

Maar voor het zover is, hebben coördinatrice Lucia Christiaen en de andere naaisters nog heel wat werk voor de boeg. “Als lesgeefster bij Cursa Limburg heb ik al heel wat modellen gemaakt”, vertelt Lucia. “Maar wat we nu moeten maken, is natuurlijk gigantisch. Voor één reus, die zo’n 4 meter groot is, hebben we om en bij de 14 lopende meter stof nodig. Om het overzicht te bewaren, hebben we ons ingedeeld in twee ploegen. Aan één kant van het dienstencentrum wordt gemeten, getekend en geknipt, aan de andere zijde worden de stoffen verder genaaid en afgewerkt.”

“We houden vast aan de authentieke uitstraling van de enorme poppen”, zegt Christiaen. De reuzen krijgen dus dezelfde outfit als die ze al hadden, maar dan in het nieuw. “Om je een idee te geven: de mouw van één reus is 2 meter lang. In totaal zijn we zo’n 75 uur aan het werk om het karwei de komende weken te klaren. De patronen gaan we ook goed bewaren zodat de volgende generatie over 70 jaar een stuk minder werk heeft als ze opnieuw aan de slag willen gaan.”

Nieuwe reuzengilde

“We zorgen er ook voor dat zowel aan de voor- als achterzijde drukknopen komen zodat de kleren, mouwen en hemdjes makkelijk aan- en uitgedaan kunnen worden om ze bijvoorbeeld te wassen”, vertelt naaister Jeanneke Luyten (70).

De reuzencultuur, een traditie die stilaan wegebt, krijgt met de nieuwe kledij een frisse nieuwe start. “Daarom doen we ook een warme oproep om een nieuwe reuzengilde samen te stellen”, zegt schepen Astrid Puts. “Zij begeleiden de reuzen die voortbewegen op een rollend onderstel. Met een eigen reuzengilde kunnen we dan ook deelnemen aan andere reuzenoptochten zoals bijvoorbeeld die in Maastricht.”

De naaiploeg is in totaal zo ’n 75 uur in de weer om het ‘reuzekarwei’ te klaren. © Johnny Geurts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten