© Shutterstock

Vliegtickets makkelijk 20 euro duurder vanaf volgend jaar

Vliegtickets worden volgend jaar gemiddeld 20 euro duurder. Een gevolg van de uitstootrechten die luchtvaartmaatschappijen zullen moeten betalen. De precieze toeslag is afhankelijk van hoe vervuilend het vliegtuig in kwestie is.

België voerde in april vorig jaar al een vliegtaks in, waardoor je voor een vlucht binnen Europa 2 euro extra betaalt. Om te ontmoedigen dat je ook voor korte afstanden het vliegtuig neemt, bedraagt de taks 10 euro als je minder dan 500 kilometer vliegt.

Bovenop die vliegtaks komt vanaf volgend jaar een Europese heffing op de CO₂-uitstoot. Die is afhankelijk van hoe vol het vliegtuig zit en hoe vervuilend het toestel is. Ze is ook ten koste van de luchtvaartmaatschappij zelf, maar die zal dat (deels) doorrekenen.

  De Nederlandse bank ABN Amro maakte de berekening voor de Nederlandse markt en kwam op een gemiddelde toeslag van 47 euro uit. Maar daar zit de Nederlandse versie van de vliegtaks mee inbegrepen, die begin dit jaar inging en tot 26 euro bedraagt. “Die zal ertoe leiden dat we in de parking van Zaventem wat meer gele nummerplaten zullen zien staan”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen).

  “De Europese taks zal in België gemiddeld 20 euro bedragen, maar kan oplopen tot 50 euro als je met een ouder toestel naar de Canarische eilanden vliegt”, zegt Dewulf. “Het zal vooral gevoeld worden door lagekostenmaatschappijen als Ryanair. Op een vliegticket van 40 euro is een extra kost van 20 euro een groot verschil.”

  De taks geldt wel alleen voor vluchten binnen Europa, want over de intercontinentale vluchten vond Europa geen akkoord. (kba)

  Aangeboden door onze partners

  LEES OOK

  Hoofdpunten