Sadiq Khan ©  EPA

Burgemeester van Londen vraagt Britse regering om “toe te geven dat Brexit niet werkt”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, gaat Downing Street donderdag in een toespraak oproepen om toe te geven dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU “immense schade” heeft veroorzaakt, en dat “de Bexit is mislukt”. Dat blijkt uit delen van de speech van Khan, die naar het Franse persbureau AFP werden gestuurd.

jvhBron: BELGA

“Na twee jaar van ontkenning moeten we nu de harde waarheid onder ogen zien: de brexit werkt niet”, luidt het in de speech. De brexit “heeft onze economie verzwakt, onze Unie gebroken en onze reputatie bezoedeld”, aldus Sadiq in de toespraak in Mansion House, zijn officiële residentie en het financiële hart van de hoofdstad en het land.

Maar een en ander “is niet onherstelbaar”, meent hij. “We hebben meer afstemming met onze Europese buren nodig - een verandering in deze extreme, harde brexit”, waaronder “een pragmatisch debat over de voordelen van deelname aan de douane-unie en de interne markt”, zegt hij.

“De realiteit is dat de City”, het machtige financiële centrum van Londen, “hard wordt getroffen door het verlies van zaken en talent” aan andere Europese centra zoals Parijs en Amsterdam, aldus nog de Londense burgemeester.

De steun voor de brexit is nog nooit zo laag geweest aan de overkant van het Kanaal: minder dan een derde van de Britten gelooft dat het de juiste beslissing was, volgens een peiling in november van het instituut YouGov.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten