18 jaar cel gevraagd voor neersteken echtgenote met 60 messteken in Houthalen

Liefst 60 keer stak de 45-jarige Besnik P. uit Houthalen-Helchteren zijn echtgenote op 14 augustus 2021 met een Zwitsers zakmes. Als bij wonder overleefde de vrouw. “Haar gezicht is voor het leven verminkt.” Het openbaar ministerie heeft vrijdag 18 jaar cel gevorderd voor de Albanees. De verdediging betwist bij monde van advocaat Jan Keulen de poging moord en heeft het over een poging doodslag.

Geert Houben

De gruwel speelde zich af in het appartement van het koppel langs de Kruisstraat in Houthalen. Voor de ogen van hun twee minderjarige dochters en voor de ogen van de zus van het slachtoffer die tevergeefs probeerde tussen te komen. Het huwelijk zat al een tijdje in het slop. Even voor de feiten zou de vrouw tijdens een wandeling in het park gezegd hebben te willen scheiden. “De verdachte was enorm jaloers. Als ze ging werken in een Kosovaars restaurant was hij 90% van de tijd aanwezig. Met zijn zicht richting de keukendeur. De betichte hield zelfs videogesprekken tijdens het werk om haar te kunnen zien”, aldus de procureur. Hij schetste een beeld van een ziekelijk jaloerse Besnik P. die het niet kon verkroppen dat zijn vrouw buitenhuis zou gaan werken. “Enkel hoeren krijgen een vast contract”, zou hij geroepen hebben.

Lemmet van 8 cm

Besnik P. was vrijdag in persoon aanwezig in de Hasseltse correctionele rechtbank. “Ik herinner me er niets meer van”, vertelde hij over de messteken. Over wat ervoor en erna gebeurde, kon hij wel nog veel vertellen. Heel veel zelfs. Zoveel dat hij zichzelf telkens verloor in details. Het ging over het verkrijgen van een verblijfsvergunning, een verbod op zwemmen, computerproblemen en tomaten snijden. Dat laatste wou hij doen net voor hij uithaalde met het mes. “Ik wou een tomaat snijden.”

In plaats daarvan stapte Besnik P. op zijn vrouw af en stak haar 60 keren met een Zwitser zakmes met een lemmet van 8 cm. “Als we een seconde per messteek tellen dan heeft de vrouw een minuut lang helse pijnen doorstaan. Ze heeft een trauma voor het leven opgelopen. Werken kan ze niet meer. Het enige wat ze doet, is voor de kinderen zorgen. Dagelijks moet ze pijn doorstaan. Haar gezicht is voor het leven verminkt. Ze was een knappe jonge vrouw die zich nu niet meer in het openbaar durft te vertonen. Ook al gaat haar man voor jaren de gevangenis in, zij zal haar leven nooit meer terug krijgen”, pleitte haar advocaat Rogier Engelbosch. De raadsman vroeg om deskundige aan te stellen om de schade te begroten.

Narcist

Procureur Cedric Stuyck wees op de narcistische ingesteldheid van de man zoals bleek uit psychiatrisch onderzoek. “Hij is zeer gevoelig voor krenking. Als zijn vrouw haar leven in handen wil nemen, knippert dat probleem. Daar ligt de kern van de zaak.” Voor Stuyck is het duidelijk dat de betichte handelde met voorbedachtheid er sprake is van poging moord. “Op het moment dat ze in het park zegt te willen scheiden, beslist hij om haar te doden. Waarom neemt hij een klein mes in de keuken? Omdat je met een groot slagersmes moeilijk kunt vertellen om een tomaat te schillen. Een groot mes zou ook opvallen. De kinderen dachten eerst dat hij haar slagen gaf. Wanneer hij klaar is, gooit de verdachte zijn portefeuille naar de zus en vraagt om voor de kinderen te zorgen. Mensen die hij vervolgens tegenkomt, zeggen dat Besnik P. rustig is. Vervolgens belt de betichte naar een vriend met de vraag hem naar Duitsland te brengen. Ik zie geen enkel schuldinzicht bij de betichte. Hij ontkent het licht van de zon en spreekt over een misverstand. Ik vorder 18 jaar cel.”

Emotioneel geweld

In een bevlogen pleidooi betwistte Jan Keulen de intentie tot doden niet. “Als je 60 messteken toebrengt, moet je aanvaarden dat er de intentie tot doden was.” Wel weigerde de raadsman van voorbedachtheid en poging moord te spreken. “Er is op zijn minst twijfel. Was zijn geestelijke toestand wel in orde onmiddellijk na de feiten? Een getuige vertelt over een verwarde man met de handen in het haar. Waarom heeft hij het moordwapen niet weggegooid? Dan is er de timing en de plaats: in het bijzijn van zijn dochters en haar zus. Er is het grote aantal messteken: er is sprake van emotioneel in plaats van functioneel rationeel geweld.”

Ook hekelde Keulen het onderzoek. “Een dossier met gaten dat we moeten opvullen met veronderstellingen. Er wordt hier 18 jaar gevraagd terwijl dit dossier amper even dik is als dat van een eenvoudige cannabisplantage. Waarom is er geen moraliteitsonderzoek geweest of een onderzoek of er nog andere messen in de keuken lagen?” Keulen haalde tot slot enkele verzachtende omstandigheden – goed gedrag in gevangenis, cultuurverschil, geen mogelijkheid tot uitgaanspermissie, hersentumor bij beklaagde – aan. “Ik vraag om een straf van 5 tot 7 jaar op te leggen.” Vonnis op 10 februari.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten