Themabeeld ©  AFP

Gasprijzen zullen nog jaren onstabiel blijven, voorspelt Qatar

De aardgasmarkten kunnen de komende jaren nog op hun grondvesten schudden omdat er nog steeds te weinig aanbod is om aan de stijgende vraag te voldoen. Dat zegt Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar. “We brengen veel gas op de markt, maar het is niet voldoende”, zei hij op een conferentie in het emiraat Abu Dhabi.

gliBron: BELGA

Volgende winter kan moeilijk worden voor gasverbruikers op het noordelijk halfrond, zei hij. Ze zullen waarschijnlijk moeite hebben om hun voorraden aan te vullen, bij gebrek aan leveringen uit Rusland. 

Qatar heeft deals gesloten met een aantal Europese landen, maar heeft de komende tijd een beperkte capaciteit om gas te leveren. De Golfstaat is een van de grootste gasleveranciers ter wereld en zal zijn capaciteit de komende jaren opvoeren. In 2027 pas zal een project afgerond zijn waarmee Qatar 60 procent meer gas kan produceren dan nu.

De gasprijzen schoten omhoog nadat Rusland in februari Oekraïne binnenviel en Moskou de leveringen aan Europa stopzette. Sinds medio 2022 zijn de prijzen gedaald doordat de economieën vertraagden en Europa de invoer van vloeibaar aardgas, onder meer uit Qatar, opvoerde. Een warmer dan normale winter in Europa heeft ook geholpen.

Maar de prijzen blijven ver boven de historische gemiddelden en zouden opnieuw kunnen stijgen als de aankoop van gas verhoogt na de heropening van de economie. Europa zal tijdens de zomer wellicht ook zijn reserves moeten aanvullen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten