©  BELGA

Opvallende vaststellingen tijdens controles ‘Weekend zonder alcohol’: beschonken vader rijdt rond met kinderen

Tongeren -

Meerdere politiekorpsen in Limburg hebben meegewerkt aan de actie ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’. Het overtredingspercentage lijkt laag, maar de excessen blijken ernstig: een beschonken buschauffeur van De Lijn en een vader met kinderen aan boord.

Marij Wyers

Bij een controle in Tongeren heeft een vader zondagavond een bekeuring gekregen voor een verontrustende opvoedingssituatie omdat hij onder invloed van alcohol met zijn kinderen rondreed. Politie Tongeren liet afgelopen weekend zo’n duizend bestuurders blazen. Onder vijftien beschonken bestuurders was er ook een buschauffeur van De Lijn. Een van de bestuurders was erg dronken. Hij had 2,26 promille alcohol in zijn bloed. Dat zijn in ieder geval meer dan tien glazen alcohol. Daarnaast waren er nog boetes voor rijden onder invloed van drugs, rijden zonder verzekering en twee bestuurders reden met gsm in de hand.

In de politiezone Kempenland werd gecontroleerd op de Deusterstraat, Kaulillerweg en de N74. Ook de gekende hangplaatsen werden bezocht. Vier bestuurders bleken onder invloed van drugs en bijna duizend bestuurders moesten blazen. Slechts een van hen had een glas te veel op. Meerdere bestuurders waren niet in orde met verzekering, rijbewijs en keuring.

Op de Tongersesteenweg in Riemst, de Rode Kruislaan en Meershoven in Bilzen en op de Bilzersteenweg in Hoeselt waren er ook alcoholcontroles. Van de 582 gecontroleerden hadden er 11 te veel gedronken. Zes bestuurders reden onder invloed van cannabis, cocaïne of amfetamines, of een combinatie van drugs. Een bestuurder die nog probeerde te ontkomen, bleek geen rijbewijs te hebben doordat hij nog een rijverbod had. De passagierster nam na de controle het stuur over, maar zij bleek nog een leerling-bestuurder te zijn en ze bleek ook onder invloed van amfetamines en cocaïne. Haar leervergunning om te rijden werd ingetrokken.

Acht bestuurders reden onder invloed van alcohol bij de controles in de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Daar moesten 257 bestuurders blazen. Een van hen reed onder invloed van cocaïne en amfetamines. De actie was op de Steenweg in Gingelom, de Kerkstraat in Nieuwerkerken en op de Tiensesteenweg, de expresweg (N80) en de N3 in Sint-Truiden. Opvallende vaststelling daar was de leerling-bestuurder die tijdens een weekendnacht zonder begeleider en zonder L meerdere passagiers vervoerde. Dit leverde meerde pv’s op. Er waren ook boetes voor rijden zonder gordel (5) en gsm-gebruik achter het stuur.

In de zone Limburg Regio Hoofdstad bliezen 496 bestuurders negatief. Zeven️ bestuurders hadden te veel gedronken en 5 bestuurders zaten onder invloed van verdovende middelen achter het stuur. Eén van deze bestuurders bleek ook geen geldig rijbewijs op zak te hebben. De overtreders moesten allemaal hun rijbewijs (tijdelijk) inleveren. Nog eens drie bestuurders werden betrapt op onaangepast rijgedrag. Daarvoor werden de nodige processen-verbaal opgesteld. Een van deze bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren.

Politie Lanaken-Maasmechelen had vorig weekend 378 bestuurders laten blazen. Vijf gecontroleerden reden onder invloed van alcohol.

Zaterdag werden 205 voertuigen naar de kant gehaald in Borgloon en Heers. De politie Kanton Borgloon betrapte 5 bestuurders onder invloed van alcohol reden. Er werden ook 5 andere inbreuken vastgesteld in verband met keuring voertuig, werking van de lichten en schending van voorwaarden.

In de PZ Beringen/Ham/Tessenderlo werden acht rijbewijzen ingetrokken. In totaal werden 1.346 bestuurders gecontroleerd. Op de Koolmijnlaan en de Zuidstraat in Beringen werd ook op snelheid gecontroleerd. Maar liefst 165 (een op vijf) voertuigen reden te snel. Meerdere rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Er werden ook boetes uitgeschreven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel, het gebruiken van de gsm achter het stuur, het niet bezitten van een geldig rijbewijs of geldige kentekenplaat en omwille van technische defecten aan het voertuig

Nog eens 13 bestuurders testten positief op alcohol bij controles in de PZ Demerdal (Diest en Scherpenheuvel-Zichem). In totaal werden 750 bestuurders aan de kant gezet voor een alcoholtest. Van de 8 speekseltesten die werden uitgevoerd, waren er twee positief. Vier personen hadden drugs bij. Ook de flitscamera werd ingezet tijdens het weekend. 170 bestuurders reden sneller dan toegelaten. Een voertuig werd getakeld wegens niet verzekerd, niet gekeurd en niet ingeschreven. (maw/mm)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten