Archiefbeeld. ©  David Van Hecke

Politieprotesten houden aan: komende weken nieuwe acties

De politievakbonden gaan de komende weken actie blijven voeren. Dat is maandag beslist, na overleg. Wat ze precies gaan doen, willen ze nog niet zeggen. Eind vorig jaar waren er stiptheidsacties op de luchthavens en tijdens de ochtendspits in Brussel, wat voor hinder zorgde. De vakbonden protesteren tegen de regering, die zou afspraken over lonen en pensioenen niet nakomen.

wverBron: BELGA

Het gemeenschappelijk front van de politievakbonden heeft maandag beslist dat er in de komende weken een reeks acties komen. De bonden eisen een loonsverhoging en een aanpassing van de eindeloopbaanregeling. Een stakingsaanzegging is ingediend voor de periode van 27 januari tot 5 februari en een andere kan nog ingediend worden voor de periode erna, klinkt het.

De acties zullen per provincie gevoerd worden. Begin februari zouden al acties gepland zijn in Henegouwen, zo laat een mandataris van de socialistische vakbond verstaan aan Belga. De politiebonden zullen hun acties richten op “strategische plaatsen”, zoals winkelcentra, luchthavens, stations of grensposten. 

Loonsverhoging en eindeloopbaanregeling

Vertegenwoordigers van de bonden VSOA-Politie, ACOD, NSPV en ACV-Openbare Diensten hebben vorige week woensdag nog actiegevoerd voor de hoofdzetel van de federale politie. Aanleiding is een ontwerp van Koninklijk Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). Daarmee wordt de rechtspositie van het politiepersoneel bij non-activiteit voorafgaand aan de pensionering gewijzigd. 

De bonden hebben voorlopig elk overleg stopgezet tot ze de personen rond de tafel krijgen die ze gevraagd hebben, onder wie ook minister van Pensioenen Lalieux (PS).

De politiebonden willen een (beloofde) loonsverhoging en een eindeloopbaanregeling, gegarandeerd door federale structuurfondsen, voor alle leden van de geïntegreerde politie. Ze benadrukken vooral de risico’s en zwaarte van hun werk.

Aangeboden door onze partners