©  EPA-EFE

Stephen Fry brengt u nu al dichter bij Vermeer

Amsterdam -

Op 10 februari opent in het Rijksmuseum Amsterdam de grootste expo ooit rond schilder Johannes Vermeer. Er zijn nu al meer dan 100.000 tickets verkocht. Vanaf vandaag leidt Stephen Fry u alvast rond.

Christof Rutten

Nooit eerder was de belangstelling voor een tentoonstelling van het Rijksmuseum al voor de opening zo groot als die van Vermeer. Een kleine maand voor de opening zijn er al ruim 100.000 entreetickets geboekt. Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven de expo te bezoeken, past het Rijksmuseum zijn openingsuren aan. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan de expo bezocht worden tot 22 uur.

‘Brieflezend meisje aan het open raam’.  ©  Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Warmlopen voor de expo kan nu al met de website ‘Dichter bij Johannes Vermeer’. Dankzij ultra hoge resolutie foto’s is het voor het eerst mogelijk tot op het kleinste detail in te zoomen van schilderijen als ‘Het melkmeisje’ en ‘De soldaat’. De Britse acteur, presentator en schrijver Stephen Fry geeft de tour in het Engels, de Nederlandse actrice Joy Delima leidt de Nederlandstalige bezoekers rond. Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken, zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer en zo hun eigen Vermeer-verhaal maken en delen.

Stephen Fry vertelt u in detail over de schilderijen van Vermeer. ©  BELGAIMAGE

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is wereldberoemd om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis en zijn unieke gebruik van licht. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer een opvallend klein oeuvre nagelaten. 37 daarvan zijn nog bekend. Met 28 schilderijen vanuit de hele wereld is het de grootste Vermeertentoonstelling ooit.

Van 10 februari t/m 4 juni 2023, Rijksmuseum Amsterdam.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten