Archiefbeeld. 

Vader zwaar ontgoocheld omdat dealer niet naar cel moet na overdosis van zijn minderjarige zoon: “Wat is dat nu voor een voorbeeld?”

Tongeren/Halen -

Een Tongenaar (21) krijgt 3 jaar cel met uitstel voor het dealen van 25 xtc-pillen aan twee 17-jarige jongens waardoor een van hen stierf. De vader van de 17-jarige R. is erg teleurgesteld in dit vonnis. “Ik vind dit geen straf”, zegt hij. De rechter spreekt van een gedeelde verantwoordelijkheid.

Shauni Deferm

“Ik vind dit geen straf”, zo reageert de man aangeslagen na het vonnis. “Wat is dat nu voor een voorbeeld? Hier is er gedeald aan een minderjarige met de dood tot gevolg... Sommige mensen worden voor minder erge feiten in verhouding zwaarder gestraft. Snap je dan dat ik dit geen straf vind? Het valt me echt ontzettend zwaar.”

De feiten dateren van 31 juli 2021, toen slachtoffer R. samen met een 17-jarige vriend vanuit Diest de bus richting Tongeren nam. De vriend vroeg de 21-jarige Tongenaar via Snapchat om 25 xtc-pillen. De twintiger belde meteen naar zijn vaste dealer en haalde de pillen op om ze later die dag aan de twee minderjarige jongens te verkopen aan het station in Tongeren. De deal werd voor 90 euro gesloten. “Ik was eigenlijk gewoon een tussenpersoon”, aldus de twintiger. Na de deal zou hij het geld dan ook integraal terug afgegeven hebben aan zijn dealer. De 58-jarige man overleed ondertussen zelf, waardoor zijn strafvordering verviel.

Overdosis

Weer op de bus namen de twee tienerjongens volgens de aanklager al meerdere pillen in en later ook in het stadspark van Sint-Truiden. “Terug op de bus ging het enorm slecht met R.”, zo sprak de procureur. De tienerjongens stapten uit in de Mosstraat in Halen waar de kameraad van R. de hulpdiensten alarmeerde. Zelf sloeg hij op de vlucht, maar hij zal zich volgens de aanklager wel voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

R. werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Leuven, waar hij een dag later overleed aan een overdosis. “Onderzoek van bloedstalen toonden een zeer grote toxische concentratie MDMA in zijn lichaam”, stelde de aanklager.

De Tongerse rechter veroordeelde de prille twintiger tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Zo moet hij zich laten begeleiden voor zijn drugsprobleem en mag hij geen contacten meer hebben met mensen uit het drugsmilieu. Ook de geldboete van 8.000 euro werd met uitstel opgelegd. Volgens rechter was er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid en had het 17-jarige slachtoffer ook moeten weten welke risico’s hij nam. “Hij was nog minderjarig op het ogenblik van de feiten, maar 28 dagen later zou hij meerderjarig zijn geworden. We kunnen dus stellen dat hij voldoende bij machte was om de risico’s en gevaren van zijn gedrag in te schatten. (…) Een normaal, voorzichtig en redelijk persoon zou niet op deze manier gehandeld hebben. Hij wist wat hij deed of moest dat alleszins weten”, zo oordeelde de rechter.

De grootouders krijgen elk een schadevergoeding van 1.675 euro, de vader van het slachtoffer krijgt 4.400 euro. De broer krijgt een bedrag van 2.400 euro en de moeder 12.000 euro.

Aanbevolen
Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt