© NHC

Drie lynxen uit Litouwen onderweg naar Natuurhulpcentrum: “Eigenaar wilde ermee kweken”

Oudsbergen -

Woensdag in de vroege ochtend arriveren in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek drie lynxen uit Litouwen. De grote katten werden bij een particulier die ermee wilde kweken, in beslag genomen. Omdat Litouwen zelf geen opvangcentrum heeft, werd bij Sil en co hulp gevraagd.

Mireille Maes

Het is niet de eerste keer dat ze in het NHC lynxen opvangen. “Nu gaat het over moeder en haar twee halfwas jongen. Het trio werd bij een particulier in beslag genomen toen aan het licht kwam dat hij de lynxen kweekte voor de verkoop. De dieren werden tijdelijk in een dierentuin gezet waar drie mannen van ons ze dinsdag gingen ophalen”, vertelt Sil Janssen.

Illegale handel in lynxen - een Europees beschermde soort - is al eens eerder aan het licht gekomen. “Mensen beseffen niet dat zo’n lynx een wild dier is en het altijd fout kan lopen. Flink fout zelfs. Want zo’n lynx is al een behoorlijk grote kat.”

© NHC

Breuken

Het gaat op Europese lynxen. “Dezelfde die in het wild in West-Europa voorkomen. Maar waarschijnlijk iets meer behaard omdat het daar kouder is. De lynxen werden met netten gevangen en in een transportkooi gezet. In slaap schieten kan niet bij deze dieren. Ze hebben zo harde beenderen dat je dan het risico zou lopen dat er breuken komen.”

© NHC

Opkuisactie

Dieren die vanuit Litouwen naar Opglabbeek komen, is niet nieuw. “In de Baltische staat zijn ze al een tijdje bezig met een opkuisactie van alles wat niet mag. Het enige probleem: ze hebben niet zo’n centrum als het onze. Daarom zoeken ze altijd in het buitenland naar een oplossing om de dieren op te vangen. Samen met de lynxen brengen we ook nog twee aapjes mee. Die gaan rechtstreeks naar Stichting Aap. De lynxen gaan bij aankomst ook een tijdje in quarantaine. En eens ze gezond zijn bevonden, gaan we op zoek naar dierentuin waar ze definitief kunnen worden geplaatst.”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten