Volgens de rechter is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevonden substanties en is het bezit van heroïne en hallucinogene paddenstoelen niet bewezen.© BELGA

Oma uit Bilzen voor rechter door drugs van inwonende kleindochter

Bilzen -

Een grootmoeder (71) uit Bilzen krijgt de opschorting nadat haar kleindochter en dier vriend drugs bij de vrouw thuis binnenhaalden. De rechter veroordeelde het koppeltje wel tot effectieve straffen.

Shauni Deferm

Op 16 maart 2022 stond de politie aan de deur bij de 71-jarige grootmoeder uit Bilzen. Haar 21-jarige kleindochter en dier vriend woonden bij de vrouw in. Omdat de man onder elektronisch toezicht stond en zijn voorwaarden geschonden had, kwam de politie op controle. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten heel wat drugs. “Er stond een tent met zestien cannabisplanten. In de slaapkamer lagen 50 gram heroïne en enkele hallucinogene paddenstoelen”, aldus de aanklager tijdens de behandeling van de zaak in december. De kweektent was ook voorzien van een vochtigheidsmeter, een luchtbevochtiger en een lamp.

Heroïne en hallucinogene paddenstoelen

De kleindochter verklaarde dat ze van één cannabisplant meerdere stekken had gemaakt. Haar grootmoeder was op de hoogte van die ene plant, maar kon er naar eigen zeggen niet mee lachen dat haar kleindochter uiteindelijk meerdere planten had gekweekt. “Ik gebruikte cannabis omdat ik last had van mijn gebroken been. Ik had een ernstige breuk, heb een tijd niet gewerkt en zat in een heel moeilijke periode”, zo sprak de kleindochter voor de rechter. Het bezit van heroïne en andere drugs ontkende ze wel. “Ik gebruik zo’n drugs niet, het is onmogelijk dat dat gevonden is.” Volgens de rechter is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevonden substanties en is het bezit van heroïne en hallucinogene paddenstoelen niet bewezen.

Opschorting

De advocaat van de grootmoeder verklaarde dat de vrouw niet wist dat het bezit van de drugs illegaal was. “Ze geloofde haar kleindochter toen die zei dat die planten in huis mochten.” De vrouw beweerde dat ze de cannabisplanten zelfs wilde weggooien en daarom al veertien stekken verplaatst had naar het terras. De grootmoeder kreeg woensdagochtend dan ook de gunst van de opschorting.

Haar kleindochter moet een werkstraf van 46 uur uitvoeren en kreeg een geldboete van 8.000 euro met uitstel. Als de vrouw de werkstraf niet uitvoert, moet ze zes maanden naar de gevangenis. Omdat de vriend van de vrouw al meermaals correctioneel veroordeeld is, kon hij niet meer rekenen op een gunst. Hij kreeg meteen een effectieve celstraf van zes maanden en een geldboete van 8.000 euro.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten