Op 7 jaar tijd legde Lummenaar Jos zo’n 155.960 km af met de elektrische fiets.© Koen Luts 

Jos (67) fietst elke dag zo’n 130 km: “Afsluiten doe ik telkens met een pintje”

Lummen -

Hij is 67, maar zijn leeftijd houdt Jos Bervoets uit Geneiken niet tegen om nog elke dag op zijn elektrische fiets te springen. Met maar liefst 43.355 km op de teller fietste hij vorig jaar figuurlijk de wereld rond. “Elke dag fiets ik zo’n 130 km en sluit ik af met een pintje.”

Koen Luts

Stilzitten is niet aan Jos Bervoets besteed. “Ik werkte 28 jaar in de bouw en ik houd van bewegen”, vertelt de Lummenaar. “Zeven jaar geleden begon ik na een operatie opnieuw te fietsen. In het begin had ik pijn in mijn benen, want ik had 41 jaar geen fiets aangeraakt. Op aanraden van mijn dokter ging ik naar een diëtiste en paste ik mijn voeding aan. Dat wierp zijn vruchten af: in 2021 reed ik 33.900 km met de fiets.”

Zijn afgelegde afstand houdt Jos netjes bij via de sport-app Strava. “Ik wilde mijn record van 2021 graag verbeteren”, vertelt Jos, die ook in 2022 volop op pad ging met zijn elektrische fiets. “Gelukkig hadden we vorig jaar een mooie zomer met ideaal fietsweer. Elke dag kroop ik twee keer op de fiets. Meestal rijd ik alleen, op donderdag krijg ik het gezelschap van mijn broer en een vriend.”

Drie lekke banden

Een vaste fietsroute heeft Jos niet. “Ik vertrek altijd thuis en toer vooral rond in Limburg”, vertelt hij. “Zo fiets ik naar Bokrijk, Sint-Truiden of Helchteren, maar ook wel eens tot in Tienen. Ik start telkens om 7.30 uur. ’s Middags houd ik halt voor een pintje en laad ik mijn fiets op. Ook op het einde van mijn rit, die gemiddeld zo’n 6 uur duurt, sluit ik af met een pintje. Zo fiets ik ruim 130 à 140 km per dag, met af en toe een uitschieter van 180 km. Onderweg stop ik nooit.”

Nadat de motor van zijn eerste elektrische fiets het begaf, kocht Jos een tweede exemplaar bij fietsenwinkel Geerts. “Maar naast de gebruikelijke slijtage had ik nog nooit grote mankementen aan mijn fiets”, vertelt Jos. “Deze motor zou zo’n 120.000 à 125.000 km meegaan, dus ik heb nog zo’n 10.000 km te gaan. Voor mijn tochten neem ik uit voorzorg altijd een extra band mee en een kleine compressor om die op te pompen. Vorig jaar had ik slechts drie lekke banden. Ik ben nog nooit gevallen en op zeven jaar tijd heb ik zo’n 155.960 km afgelegd met mijn tweewielers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten