N-VA wil maximumsnelheid op fietspaden

N-VA wil een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor fietsers op het fietspad in de bebouwde kom. Dat zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans donderdag in aanloop naar de commissie Mobiliteit in het parlement.

gjsBron: BELGA

“Op fietspaden in onze dorps- en stadskernen zie je steeds vaker conflicten tussen verschillende gebruikers”, zegt Meremans. “Scholieren die rustig naar school fietsen, mensen met speedpedelecs die snel op het werk willen geraken, wielertoeristen, enzovoort. Daardoor stijgt de kans op ongelukken snel. Duidelijke regels kunnen die ongelukken voorkomen.”

Daarom vraagt Meremans om de snelheid op fietspaden in de bebouwde kom te beperken tot 30 kilometer per uur. “Meer fietsers op dezelfde ruimte betekent meer kans op conflicten en ongelukken door grote snelheidsverschillen. Nochtans kunnen speedpedelecs vaak eenvoudig hun snelheid beperken met de fietscomputer. Ik vraag minister van Mobiliteit Lydia Peeters dan ook om dit voorstel te bespreken op de interministeriële conferentie om desgevallend de wegcode te kunnen aanpassen.”

Speedpedelecs zouden nog steeds sneller mogen rijden, maar dan op de rijbaan.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten