President Luiz Inacio Lula da Silva© EPA-EFE

Braziliaanse regering ontslaat tientallen politiechefs

In de nasleep van de bestorming van de belangrijkste overheidsinstellingen op 8 januari, heeft de Braziliaanse regering de top van de politie grotendeels vervangen. Van de 27 regionale chefs van de Braziliaanse snelwegpolitie zijn er 26 ontslagen. Daarnaast heeft de regering van de nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva achttien hoofden van de nationale politie in de deelstaten vervangen.

ltoBron: BELGA

Duizenden aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro weigeren om de verkiezingsnederlaag van Bolsonaro te aanvaarden. Op 8 januari bestormden ze enkele regeringsgebouwen in de hoofdstad. Bolsonaro zelf ontkent elke betrokkenheid bij de gebeurtenissen, die nog volop onderzocht worden. Zo’n 1.500 mensen werden opgepakt.

Bolsonaro’s opvolger, de linkse Lula, en zijn entourage spraken van terrorisme. De relschoppers zouden hebben samengespannen met onder anderen militairen en de federale politie. De snelwegpolitie kon rekenen op argwaan omdat aanhangers van Bolsonaro talloze wegen in grote delen van Brazilië vrijwel ongehinderd konden blokkeren na zijn verkiezingsnederlaag in oktober.

Lula had eerder deze week al tientallen militairen ontheven van hun beveiligingstaken in de presidentiële residentie.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten