© AP

Rechter wijst zaak van Trump en advocate tegen Hillary Clinton af en legt boete van bijna 1 miljoen dollar op

De Amerikaanse oud-president Donald Trump en een van zijn advocaten moeten een schadevergoeding betalen van bijna een miljoen dollar - ruim 900.000 euro - aan Hillary Clinton. Zo heeft een federale rechter in Florida donderdag bepaald. Trump en de advocate Alina Habba beschuldigden de Democrate en leden van haar campagneteam ervan de presidentsverkiezingen van 2016 te hebben gemanipuleerd, maar die beschuldigingen zijn ongefundeerd, aldus rechter John Middlebrooks.

gjsBron: BELGA

In de aanklacht van Trump, die vorig jaar werd neergelegd, beschuldigde Trump Clinton en haar team ervan hem zwart te maken en zo de verkiezingen te manipuleren. Volgens Trump wilde Clinton het publiek ervan overtuigen dat Rusland zich had gemengd met de verkiezingen, maar de rechter wees de beschuldigingen af.

Volgens Middlebrooks misbruiken Trump en zijn advocaten de rechtbanken stelselmatig voor hun politieke spelletjes. “Er is een patroon van Trump om rechtbanken te misbruiken voor politieke doeleinden”, klonk het. Hij overliep daarop enkele van de rechtszaken die de afgelopen jaren door de ex-president aangespannen zijn.

“Deze zaak had nooit mogen voorkomen. De tekortkomingen als juridische klacht waren van meet af aan evident. Een redelijke advocaat zou hem niet hebben ingediend”, aldus Middlebrooks. “Geen van de aanklachten heeft een degelijke rechtsvordering, dit had alleen een politiek doel. Meneer Trump gebruikt de rechtbanken als decor voor politiek theater en klachten. Dit gedrag belemmert het vermogen van de rechterlijke macht om haar grondwettelijke taak uit te voeren.”

Strategisch misbruik

De rechter noemde Trump “een productieve en verfijnde procespartij” die “herhaaldelijk gebruikmaakt van de rechtbanken om wraak te nemen op politieke tegenstanders”. “Hij is het brein achter strategisch misbruik van het gerechtelijk proces en hij kan niet worden gezien als een rechtzoekende die blindelings het advies van een advocaat opvolgt. Hij kende heel goed de impact van zijn acties.”

Door deze zaak toch aanspannen, hebben Trump en Habba volgens de rechter bijgedragen aan de ondermijning van de rechtsstaat. Trump en Habba zijn nu 937.989,39 dollar verschuldigd aan de andere partij. Trump, die bij de meest recente verkiezingen het onderspit moest delven tegen Joe Biden, wil in 2024 terugkeren naar het Witte Huis.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten