Het besneeuwde terrein van Bocholt VV.© Dick Demey

Hevige sneeuwval laat Voetbal Vlaanderen geen keuze: algemene afgelasting van matchen in Limburg

Koning Winter heeft met een eerste sneeuwoffensief in 2023 zijn intrede niet gemist. Door de onverwachte hevige sneeuwval in de provincie Limburg ging Voetbal Vlaanderen zaterdagvoormiddag alsnog over tot een algemene afgelasting. “De weersvoorspellingen zijn helaas niet uitgekomen en er is meer sneeuw gevallen dan verwacht”, luidt het.

Arno Schepers/jmu

Vrijdagmiddag was er nog geen vuiltje aan de lucht. “Op basis van de info die we kregen van het KMI hebben we besloten de clubs zoveel mogelijk te laten voetballen”, aldus Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen. “Alle clubs hebben sedert enkele jaren de mogelijkheid om hun jeugd- en invallersreeksen individueel tot drie uur voor de match zelf af te gelasten. Voor de matchen van de eerste ploegen lag de bal in het kamp van de refs.”

Tot zaterdagochtend al vroeg bleek dat voetballen onmogelijk was. “We konden niet voorzien dat de winterse toestanden een weekend lang zouden aanslepen”, verklaart De Klerck de keuze van de algemene afgelasting. “Onze telefoon stond roodgloeiend. Refs, clubs en comitéleden van Voetbal Vlaanderen die in Limburg wonen, schetsten ons een duidelijk beeld van de situatie. Er was meer sneeuw gevallen dan voorzien en veldvoetbal bleek onmogelijk.” Voetbal Vlaanderen besliste daarop meteen over te gaan tot een algemene afgelasting van alle veldvoetbalwedstrijden op grondgebied van de provincie Limburg van vierde provinciale tot tweede afdeling VV. Ook het jeugdvoetbal werd in blok afgelast. “We hebben besloten meteen het hele weekend af te gelasten. Zo is de communicatie meteen duidelijk voor clubs, spelers én vrijwilligers.”

Wanneer de uitgestelde wedstrijden ingehaald moeten worden, staat nog niets vast. “Clubs kunnen hun jeugdwedstrijden zelf opnieuw inplannen. We hopen ook dat dat zoveel mogelijk gebeurt, want de jeugd moet de kans krijgen om te sporten. Wanneer we de wedstrijden van de eerste ploegen inplannen, dat bekijken we volgende week.”

In de kalender zijn er alvast mogelijkheden voorzien in de maanden februari en april.

Voor de andere delen van het land is er geen algemene afgelasting. In eerste nationale werd de wedstrijd tussen THES en Charleroi B van zaterdagavond ook afgelast. Ook Dessel - SK Heist, KVK Tienen - Fr. Borains, Antwerp B - Hoogstraten en Luik - Visé werden uitgesteld. In tweede afdeling VV B gaan naast de thuiswedstrijden van de Limburgse clubs ook de wedstrijden Lyra-Lierse - Belisia en City Pirates - Tongeren niet door. In derde afdeling VV B worden de wedstrijden Houtvenne - Termien, Wezel - Witgoor, Betekom - Wijgmaal en Zwarte Leeuw - Kampenhout niet gespeeld.

Geen match, wel vipdiner

Voor de tweede keer in een maand wordt een thuiswedstrijd van KVK Beringen geannuleerd omwille van het winterweer. Het vipdiner voor de derby tegen Schoonbeek-Beverst ging zaterdagavond wel door. “Het was te laat om het etentje nog te annuleren”, vertelt secretaris Wolodemir Wynnyk. “Gelukkig hebben slechts enkele mensen afgezegd. De trainers hebben hun plaats ingenomen. We zijn wel blij met de algemene afgelasting. Niet zoals in december toen onze thuiswedstrijd tegen Esperanza Pelt pas een uur voor aanvang werd geschrapt en iedereen een nutteloze verplaatsing moest maken Dit is een wijze beslissing.”

In Bocholt werd al snel duidelijk dat voetballen onmogelijk was.© Dick Demey

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten