Zware avondspits door nieuwe sneeuw in Limburg: filerijden door gladde wegen en ongevallen

Hasselt -

Vrijdagavond trekt een fikse sneeuwbui over Limburg. De wegen liggen opnieuw onder een laag sneeuw, ook de snelwegen E314 en E313. De wegdektemperaturen schommelen in Limburg ook rond het vriespunt waardoor de sneeuw blijft liggen.

Karel Moors/Koen Luts/Phillip Pergens

Bij hevige sneeuwval en een koud wegdek kan het zout onvoldoende werken om overal de gladheid tegen te gaan. Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vraagt daarom weggebruikers om traag te rijden en ruim afstand te houden van voorliggers.

© TP

Overal in de provincie rijden momenteel nog strooiwagens uit om de gladheid te bestrijden. Waar nodig wordt de sneeuw geruimd. Quasi in heel Limburg is het momenteel stapvoets rijden en stapelen de files zich op. De vele ongevallen, veroorzaakt door gladheid, maar voorlopig zonder zware menselijke tol, maken er een zware avondspits van. Onder meer tussen Hasselt en Lummen is het dramatisch.

Op de E313 in Kuringen liet een chauffeur zijn auto gewoon achter op de pechstrook.© 112 Meldingen Limburg

“Op vele plaatsen is regen in plaats van sneeuw gemeld, maar het kan dat die buien de komende tijd de vorm van winterse buien aannemen met hagel of regen en smeltende sneeuw”, zei onze weerman Ruben Weytjens eerder vandaag. “Voor vannacht geldt een uitdrukkelijke waarschuwing: het gaat vriezen en alles wat nat ligt – en dat zijn zowat alle wegen overal – kan aanvriezen. Da’s zeker zo waar weinig verkeer passeert en het strooizout niet kan inwerken. Veel strooizout is weggespoeld door smurrie. Ik denk dat de strooidiensten keihard werken om dat onder controle te krijgen maar zelfs als het niet meer gaat sneeuwen blijft het gevaarlijk glad.”

Op Muggenberg in Sledderlo (Genk) knalde een strooiwagen tegen een stilstaande lijnbus.© 112 Meldingen Limburg

Code geel

Elders in het land is het sneeuwtapijt zo goed als verdwenen. Toch blijft code geel voor gladheid nog tot zaterdagmiddag gehandhaafd. In de meeste provincies is er vrijdagmiddag wel een korte onderbreking van de KMI-waarschuwing, maar in Limburg, Antwerpen en ook in Luik en Luxemburg blijft code geel onafgebroken gelden tot zaterdag 11 uur. Enkel aan de kust geldt code geel pas vanaf 2 uur ‘s nachts op zaterdag, tot 11 uur.

In Voeren waren er veel problemen. In de Sint-Maartensstraat geraakten de bestuurders niet boven op de helling.© Nico Meens

Op de E314 stond deze namiddag al geruime tijd een file.© MiGi

Aan de afrit Genk-Oost van de E314 keerden automobilisten via de middenberm.© 112 Meldingen Limburg

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten