Afghaanse asielzoeker krijgt zes jaar cel voor verkrachting vijfjarige in Pelt

Pelt -

Een 23-jarige Afghaanse asielzoeker is vrijdag in Hasselt veroordeeld tot zes jaar cel voor de verkrachting van een vijfjarig jongetje. Net als zijn moeder en de dader verbleef die in het asielcentrum van Pelt.

Geert Houben

De gruwel speelde zich af op 18 juni 2022 in de buurt van het asielcentrum. Twee getuigen zagen hoe de man het jongetje, dat aan het spelen was met andere kinderen, bij de arm nam en mee naar een bos sleepte. Daar zagen ze hoe de Afghaan zijn broek liet zakken en de vijfjarige misbruikte. De dader ontkende de feiten. Hij kwam tijdens het onderzoek en op het proces met allerhande onsamenhangende verklaringen aandraven. Dan was de jongen in de struiken beland waarbij hij zich bezeerd had, en dan wou hij het jongetje weer helpen met de straat over te steken. Ook hekelde de Afghaan de twee getuigen, omdat ze van een andere bevolkingsgroep waren en hem niet konden luchten.

De rechtbank achtte zijn verklaringen ongeloofwaardig en wees op meerdere tegenstrijdigheden. In het vonnis heeft de rechtbank het over bijzonder ernstige feiten bij een slachtoffer met uiterst beperkte intellectuele capaciteiten. Uit het strafdossier blijkt dat de moeder van het slachtoffer de andere bewoners van het asielcentrum vertrouwde om mee in te staan voor het toezicht op haar kinderen, een vertrouwen dat ernstig misbruikt werd.

Naast de gevangenisstraf van zes jaar speelt de dader ook voor vijf jaar zijn rechten kwijt. Aan de jongen en zijn mama moet de twintiger een vergoeding van 8.437 euro betalen. De gerechtskosten van 588 euro zijn eveneens voor zijn rekening. Na de voorlezing van het vonnis heeft de rechter de onmiddellijke aanhouding van de Afghaan bevolen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten