Ook in beroep blijft Michel Dylst aangehouden: kans op recidive omdat vzw geld blijft vragen

Zutendaal -

Michel Dylst (68) blijft aangehouden. Dat besliste vrijdag de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen. De kans op recidive wordt reëel geacht omdat het bestuur van de mijnwerkersvereniging KS Vriendenkring blijft oproepen om geld te storten.

Phillip Pergens

De zestiger uit Zutendaal zit al sinds september 2022 in de gevangenis voor het verduisteren van quasi het volledige geld van de vzw KS Vriendenkring. Zo’n 2,5 miljoen euro werd van de twee rekeningen gehaald en ging bijna volledig naar de toenmalige voorzitter Michel Dylst. Hij verbraste het geld onder meer aan prostituees in een bar in Diest, maar stak de centen ook in verbouwingen en tuinwerken of het aanzuiveren van een hypothecaire lening. Een ander deel was volgens de verdachte bestemd voor de belangen van de mijnwerkers en schulden uit het verleden, maar dat allemaal aantonen is door een gebrek aan betaalbewijzen geen sinecure.

Vorige week dinsdag bevestigde de raadkamer zijn aanhouding wegens kans op recidive. Bij het gerecht vrezen ze namelijk dat Dylst, wanneer hij een enkelband krijgt, opnieuw om geld zal vragen. Zijn advocaat Luk Delbrouck tekende daar beroep tegen aan en de zaak werd vandaag voor de KI in Antwerpen behandeld. Maar zij volgen de raadkamer. Dylst blijft aangehouden.

Dylst koesterde de hoop, nu het onderzoek bijna afgerond is, om de cel te mogen verlaten. Maar hij zou genekt zijn door de nieuwe mail die vanuit de vzw naar de zowat 6.000 leden werd verstuurd. Een dag nadat de aanhouding van de man uit Zutendaal werd verlengd, volgde opnieuw een warme oproep tot al de leden om een vrijwillige bijdrage te storten. Een actie die nefast bleek voor het dossier van Dylst omdat dit het gevaar op recidive bevestigt. ppn

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten