Roberta Metsola© AFP

Voorzitter van Europees Parlement onder vuur na verblijf in luxehotel

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, ligt onder vuur nadat ze met haar man in een Frans luxehotel verbleef als cadeau. Ze had dat geschenk niet aangegeven, meldt Politico.

jvhBron: BELGA

De kosten voor het verblijf afgelopen oktober in Hôtel Le Cep, in de stad Beaune in de regio Bourgondië, werden betaald door een Frans wijnbroederschap. Metsola maakte haar verblijf in het hotel vorige week bekend, naar aanleiding van de aanhouding van de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili. Zij wordt beschuldigd van corruptie, het witwassen van geld, en banden met de georganiseerde misdaad.

Metsola maakte echter niet bekend dat haar man haar had vergezeld bij de overnachting in het hotel. Bovenop de overnachting kregen ze volgens Politico ook een uitgebreid vijfgangendiner. Volgens de regels van het Europees Parlement had ze die plannen eind november al moeten melden.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Metsola. In theorie kunnen er sancties opgelegd worden, maar de verantwoordelijkheid voor de behandeling van de zaak ligt bij de voorzitter van het parlement zelf.

125 geschenken

Metsola maakte inmiddels een lijst met 125 geschenken bekend. Het gaat onder andere om schilderijen, boeken en vazen. De meeste geschenken werden doorgegeven aan de parlementaire administratie voor bewaring, of zijn opgeslagen in haar kantoor. “De voorzitter krijgt geschenken namens de instelling. Ze houdt ze niet zelf”, aldus haar woordvoerder.

Naast Metsola hebben slechts enkele andere parlementsleden geschenken bekendgemaakt sinds begin 2020. Haar voorganger David Sassoli maakte tijdens zijn ambtstermijn geen reizen of geschenken openbaar.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten