‘Top Gun’ in het echt: VS hielden spectaculair verhaal van piloot 50 jaar lang geheim
Het Amerikaanse leger heeft vrijdag het Navy Cross, de tweede hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, uitgereikt aan Royce Williams. De man is nochtans al 97 jaar oud, maar krijgt zijn medaille nu pas omdat zijn spectaculaire verhaal 50 jaar lang geheimgehouden moest worden: de vrees bestond destijds namelijk dat de feiten een Derde Wereldoorlog zouden kunnen uitlokken.
Op 18 november 1952, tijdens de Koreaanse Oorlog, steeg de toen 27-jarige Williams met een F9F Panther – het eerste straalvliegtuig dat gebruikt werd door de Amerikaanse marine – op vanop het vliegdekschip USS Oriskany, voor een patrouille boven het grensgebied tussen Korea en China, en niet ver van de Sovjet-Unie in het oosten. De Verenigde Staten steunden in dat confict de Zuid-Koreanen, terwijl China en de Sovjet-Unie aan de zijde van het communistische Noord-Korea stonden.
Tijdens die patrouille kregen Williams en zijn collega zeven Sovjet-MiG-15-gevechtsvliegtuigen in het oog, die op weg waren naar het vliegdekschip en haar omvangrijke escorte. Op bevel van zijn commandant gingen de twee Amerikaanse jets tussen de Sovjets en de schepen vliegen, waarna de Sovjets prompt het vuur openden op Williams. Net op dat moment kreeg de man het bevel om het vuur niet te openen op de vijandige vliegtuigen, maar hij antwoordde: “I am engaged” (vrij vertaald: “Ik ben al betrokken in een vuurgevecht”, red.).
263 kogelgaten
Williams wist ook dat de Sovjet-vliegtuigen sneller waren dan het zijne, vluchten was dus geen optie. “Op dat moment was de MiG-15 het beste gevechtsvliegtuig ter wereld. Mijn vliegtuig was vooral geschikt voor bombardementen, niet voor luchtgevechten”, aldus de piloot. Wat volgde, was ondanks dat nadeel een half uur durend luchtgevecht, waarbij Williams constant moest draaien zodat zijn tegenstanders hem niet uit de lucht konden schieten.
De Amerikaanse piloot vuurde tijdens dat gevecht alle 760 stuks munitie af die hij ter zijner beschikking had en schoot daarmee vier MiG’s neer, een vijfde werd verjaagd door een ander Amerikaans vliegtuig dat hem te hulp was geschoten. Maar Williams werd zelf ook geraakt: na zijn landing werden er maar liefst 263 kogelgaten geteld in zijn toestel, dat zich in zo’n armetierige staat bevond dat het even later in zee zou worden geduwd.
Royce Williams met zijn F9F Panther-gevechtsvliegtuig. — © Facebook Capt. Royce Williams
Vrees voor Derde Wereldoorlog
Het incident – waarbij Amerikaanse en Sovjet-vliegtuigen voor het eerst rechtstreeks met elkaar in gevecht kwamen – werd tot op het hoogste niveau besproken. “Williams werd persoonlijk ondervraagd door verschillende hooggeplaatste admiraals, de minister van Defensie, en de president (Dwight Eisenhower, red.). Daarna kreeg hij het bevel om niet te spreken over het incident, omdat men vreesde dat het zou leiden tot een vernietigende toename van spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie, en mogelijk een Derde Wereldoorlog zou veroorzaken”, beschrijft de Amerikaanse marine de feiten nu.
Alle bewijs van het luchtgevecht – en dus ook de onwaarschijnlijke prestatie van Williams – werden bijgevolg meteen als top secret bestempeld. Williams kreeg in 1953 weliswaar een Silver Star, de derde hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, maar hij moest wel geheimhouding zweren. Hij kon dus pas in 2002, toen de archieven over het incident vrijgegeven werden, aan zijn familie en vrienden vertellen over zijn krachttoer.
Campagne voor medaille
In de daaropvolgende jaren voerden verschillende belangengroepen van Amerikaanse veteranen een campagne om Williams de Medal of Honor, de allerhoogste Amerikaanse militaire onderscheiding toe te kennen. Zover gaat de Amerikaanse marine niet: in december werd beslist dat Williams het Navy Cross zou krijgen. De ceremonie vond vrijdag plaats in zijn thuisstaat Californië.
“Royce Williams is een ‘Top Gun’-piloot als geen andere, een Amerikaanse held voor de geschiedenis”, zegt parlementslid Darrell Issa, die mee de forcing voerde om de piloot een hogere onderscheiding te geven. “Het gaat om het meest unieke luchtgevecht tussen de VS en de Sovjet-Unie in de geschiedenis van de Koude Oorlog. Het heroïsme en de moed die hij 70 jaar geleden 35 minuten lang toonde in de hemel boven de Stille Oceaan en Noord-Korea redde het leven van zijn medepiloten en de opvarenden van het schip. Zijn verhaal, dat nu volledig verteld wordt, is er één voor de eeuwigheid.”
LEES OOK
Na 23 jaar in gevangenis kwam hij dankzij podcast ‘Serial’ vrij, half jaar later is Adnan Syed toch weer schuldig aan moord
Amerikaans ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump
“Hoe kan dit nog steeds gebeuren?” Overlever schietpartij onderbreekt liveverslaggeving in Nashville
Politie deelt beelden van zwaarbewapende ex-leerling die op zoek gaat naar slachtoffers tijdens bloedbad op school
Zes doden bij schietpartij in lagere school in Nashville: dit weten we al
Bekijk
Hoofdpunten
De helft van de Limburgers snurkt: onze expert weet wat je eraan kan doen
Ben piekert de hele nacht: “Mijn slaapprobleem zit tussen mijn oren”
VIDEO. Help, ik werk in shifts en mijn slaapritme is volledig verstoord: wat kan ik doen?
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Nieuw rapport: “Overheid moet 3.800 hectare onbebouwd woongebied in Limburg schrappen”
Afscheid van journalist Lode Ramaekers (79) - de man die door Jef Vermassen zijn bloedbroeder werd genoemd