© BELGA

Fem van Empel wint Nederlands onderonsje in snelle wereldbekercross van Benidorm

De Nederlandse Fem van Empel heeft zondag de Wereldbeker veldrijden in Benidorm op haar naam gebracht. Ze haalde het na een spannende strijd voor haar landgenotes Puck Pieterse en Shirin van Anrooij. Van Empel is ook de eindwinnares van de Wereldbeker.

Vincent Van Genechten

Met wereldkampioene Marianne Vos, Shirin van Anrooij, Puck Pieterse, Fem van Empel, Lucinda Brand, Silvia Persico en Annemarie Worst daagden nagenoeg alle toppers op in Benidorm. Enkel Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema ontbraken, net zoals Sanne Cant die na het BK haar crossfiets opborg en zich wil voorbereiden op het seizoen op de weg.

Het parcours in Benidorm was bijzonder technisch, met veel draaien en keren, een pak hoogtemeters en voer voor snelle, behendige vrouwen zoals Pieterse, Van Anrooij en Van Empel. Dit trio domineert al een gans seizoen en dat bleek in Benidorm niet anders, al wisten Persico, Brand en Worst ook hun wagonnetje aan te haken in de eerste ronde.

Een grote kopgroep, en dus besloot Pieterse even te versnellen in de tweede ronde, net voor een afdaling. Van Empel ging vlot mee, Van Anrooij ook, maar voor Brand ging het wellicht te snel en ze schoof onderuit. De Nederlandse reed verder, maar zou geen rol van betekenis meer spelen voor de dagzege.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vooraan had ook Pieterse zich even verslikt in het parcours en ze kwam ten val, zonder erg. Van Empel nam de koppositie over. Na de tweede ronde telden we vier leidsters en tot en met de voorlaatste ronde zou dat niet meer veranderen. Pieterse prikte een paar keer, Van Empel ook, waardoor Persico en Van Anrooij telkens een gaatje moesten dichten, maar wegrijden deden ze niet.

In de zesde en voorlaatste ronde versnelde Pieterse nog een paar keer, en wist aanvankelijk enkel Van Empel haar wiel te houden, maar Van Anrooij knokte zich opnieuw terug, net zoals Persico. Vier leidsters doken de slotronde in. Persico moest als eerste lossen, Van Anrooij kreeg het vervolgens moeilijk op de lange klim na een versnelling van Van Empel. Enkel Pieterse kon het hoge tempo bergop volgen.

De twee vrouwen bleken aan elkaar gewaagd in het slot. Met enkele knappe technische hoogstandjes gingen ze mekaar om de beurt voorbij in de smalste bochten. Het was een gevecht op het scherpst van de snee. Uiteindelijk was het Van Empel die de overwinning pakte, voor Pieterse en Van Anrooij. Persico finishte als vierde. Van Empel is ook eindwinnares van de Wereldbeker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten