© imago images / photothek

Meer vrouwen aan het werk, maar participatie- en loonkloof blijft bestaan

Vrouwen hebben hun achterstand op de Belgische arbeidsmarkt de voorbije decennia grotendeels ingehaald. Toch is de kloof nog altijd niet helemaal gedicht. Dat blijkt uit een studie van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (HRW) waarover Het Laatste Nieuws maandag bericht.

Bron: BELGA

Tussen 1995 en 2021 is het aantal vrouwen die beroepsmatig actief zijn, gestegen van 50 naar 67 procent. De kloof met mannen, van wie drie op de vier werken, is dus geslonken maar nog niet helemaal verleden tijd. Bovendien verdienen vrouwen ook nog 8,5 procent minder en doen vrouwen ook meer onbetaald huishoudelijk werk.

Vooral de combinatie werk en privé speelt vrouwen parten. Vrouwen scoren beter in het hoger onderwijs, maar verliezen die voorsprong bij de geboorte van hun eerste kind. En dat halen ze daarna nooit meer in.

Om de participatiegraad van vrouwen aan te zwengelen, doet de HRW vijf voorstellen. Het gaat over inzetten op betaalbare kinderopvang en buitenschoolse activiteiten, en een gelijkmatige verdeling van het ouderschapsverlof, maar ook het vermijden van genderstereotypen in het onderwijs die meisjes naar minder betaalde jobs leiden, en zorgen voor een transparant beleid rond lonen, aanwerving en promotie. 

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten