© EPA-EFE

Servisch president Vucic zinspeelt op goedkeuring plan voor regeling Kosovo

De Servische president Aleksandar Vucic heeft maandag verklaard dat hij wel eens zou kunnen instemmen met het Frans-Duitse plan voor de normalisering van de banden met Kosovo. “Als de keuze erin bestaat dat we sancties opgelegd krijgen of dat we accepteren dat Kosovo lid van de Verenigde Naties wordt, dan kies ik voor de weg van het compromis, hoe omstreden dat ook mag zijn”, klonk het maandagavond op een persconferentie.

Bron: BELGA

Onderhandelaars uit de Westerse landen hebben Servië voor het blok gesteld: ofwel het plan aanvaarden ofwel de consequenties ondervinden in de vorm van een stopzetting van de onderhandelingen om tot de Europese Unie toe te treden en een intrekking van buitenlandse investeringen.

“Servië moet op het spoor van EU-lidmaatschap blijven. Anders zijn we verloren, zowel op economisch als op politiek vlak”, erkende Vucic. “Ik zal niet accepteren dat we geïsoleerd staan.”

Belgrado diende in december 2009 haar kandidatuur voor EU-lidmaatschap in. De onderhandelingen voor de toetreding lopen sinds 2013.

Parlement en “wellicht ook volk” moeten beslissen

Kosovo verklaarde zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk, iets wat Servië nooit heeft willen erkennen. De spanning tussen beide landen was de laatste tijd weer opgelopen. Zo werden er wegblokkades opgeworpen en vonden er ook schietincidenten plaats.

Het Duits-Franse plan hoopt een normalisering van de betrekkingen tussen beide landen te bekomen. Zo omvat het plan onder meer dat beide landen elkaars landsgrenzen aanvaarden. In de praktijk kan Servië zo de toetreding van Kosovo tot internationale organisaties niet langer tegenhouden.

Als het plan uitgevoerd wordt, dan zou het gaan om een doorbraak in het conflict. Vucic benadrukte wel dat het nog niet zo ver is. Uiteindelijk is het aan het Servische parlement en “wellicht ook het volk” om de knoop finaal door te hakken.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten