28 verkeersdoden en 2080 gewonden, maar Limburgs verkeerspark kreunt onder gebrek aan vrijwilligers.© TV Limburg

600 leerlingen krijgen drie weken les in groot overdekt verkeerspark

Dilsen-Stokkem -

Ruim 600 leerlingen uit Maaslandse scholen krijgen de volgende drie weken verkeerslessen. “Verkeersborden en onveilige situaties op de openbare weg krijgen extra aandacht”, vertelt agent Jan Berden.

Mark Dreesen

In stadshal Nieuwenborgh in Stokkem werd een groot verkeerspark aangelegd. Schepen van Onderwijs Pieter Indemans (Open Vld): “Het gaat om een park met wegen, fietspaden, kruispunten, verkeerslichten en een rotonde. Aan de belijning en uitwerking van dit park is twee weken gewerkt. We geven verkeerslessen aan de kinderen zodat ze veilig naar school kunnen gaan”, vertelt politieagent Jan Berden, die zelf 14 gocarts en fietsen voorzag van een aangepaste uitrusting. “Stoppen, goed uitkijken, mijn hand uitsteken om aan te geven welke richting ik neem en dan pas verder rijden aan een kruispunt is erg belangrijk”, heeft Noah Peters geleerd. “Vandaag krijgen we les met 24 leerlingen van de stedelijke basisschool Dilsen. Rijden met een gocart is leuk, maar op de openbare weg rijden vereist de nodige voorzichtigheid”, weet Sem Coolen. “De fietsers en gocarts komen hier van overal. We mogen niet tegen iemand aan botsen.”

Borden

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters kwam een kijkje nemen in het grote verkeerspark en ze waardeert dit initiatief van het PLOT, de Limburgse veiligheidsschool, om leerlingen van de vijfde en zesde klas verkeersregels bij te brengen. Sommige leerlingen gaven toe de verkeersborden wel te kennen, maar nu en dan moesten ze toch even nadenken. “Als je zo aan het stuur zit, is het toch nog net iets anders”, geven ze toe.

Schepen Pieter Indemans: “De stad heeft twee dossiers ingediend bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken om voor een bedrag van 182.455 euro twee veilige schoolroutes aan te leggen naar de secundaire scholen IMK Lanklaar en De Garve in Stokkem. We kunnen rekenen op een subsidie van 159.413 euro.”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten