Themabeeld. — © Fred Debrock
Ministerraad geeft groen licht voor betere bescherming pakjesbezorgers
De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het voorontwerp van wet voor een betere bescherming van pakjesbezorgers. Die zullen recht op rust hebben na 9 uur bezorgen, zullen niet meer onderbetaald werken en krijgen een correcte vergoeding, zegt minister van Post Petra De Sutter (Groen) woensdag.
De regering sleutelt al langer aan een regeling om de wantoestanden bij de pakjesbezorgers aan te pakken. Dit voorstel komt daar aan tegemoet, zegt De Sutter. Zo regelt het voorontwerp dat koeriers maar maximaal 9 uur per dag pakjes mogen bezorgen. In totaal gaat het om maximaal 56 uur per week, maximaal 90 uur per twee weken en maximaal twee keer per week 10 uur.
Daarnaast komt er een wettelijke minimumvergoeding voor de koeriers. “Daarvoor wordt gekeken naar het loon van werknemers uit het paritair comité wegvervoer voor derden. Dat is de meest cruciale verandering en zorgt ervoor dat pakjeskoeriers kunnen rondkomen en eerlijk betaald worden”, zegt De Sutter.
De pakjesbezorgers zullen ook niet meer zelf moeten opdraaien voor kosten om wettelijk in orde te zijn of om te kunnen rijden. Het gaat daarbij dan onder meer om verzekeringen en belastingen. Een Koninklijk Besluit regelt dat nog verder in detail, zegt de minister.
Verantwoordelijkheid van bedrijven
De Sutter wijst in het voorontwerp ook op de ketenverantwoordelijkheid. Die zorgt ervoor dat grote bedrijven stevige boetes kunnen krijgen indien hun onderaannemers hun bezorgers bijvoorbeeld te weinig betalen of te lang laten rijden. Dat kan oplopen tot vijf procent van hun omzet. “Als je weet dat grote pakjesbedrijven tot in de miljoenen euro’s omzet hebben, is het duidelijk dat het over zware boetes kan gaan.”
Pakketbedrijven zullen zich ook moeten aanmelden bij de regulator BIPT, die een lijst zal opstellen van alle bedrijven die pakjes bezorgen in ons land, en ze zullen zich aan de wettelijke verplichtingen moeten houden. “Zo ziet ieder pakketbedrijf meteen welke onderaannemer volgens het boekje werkt. Welke bijvoorbeeld een vervoersvergunning heeft, met de juiste ondernemingscode werkt, aan de rapportageverplichtingen voldoet, zijn bezorgers correct betaalt, preventieve maatregelen heeft, rijtijden correct registreert en naleeft”, aldus minister De Sutter.
Pakketbedrijven zullen tot slot allemaal een waakzaamheidsplan moeten opstellen en een coördinator aanduiden. Die informeert pakjesbezorgers over wat mag, kan en moet.
LEES OOK
Minister Petra De Sutter vindt gebruik managementvennootschap bij Bpost onaanvaardbaar
Binnenkort komen brandweer en politie met een drone: “Snelheid kan levens redden”
Alle nieuwe wagens voor federale ministers en overheidsdiensten moeten vanaf 2024 volledig elektrisch zijn
Hoe een drama op het werk van Petra De Sutter haar vrouw voor een andere job deed kiezen: “In het bedrijf verklaarden ze me gek”
Komt er een Tiktok-verbod voor overheidspersoneel? “Zulke apps horen niet thuis op smartphones met staatsgeheimen”
Bekijk
Hoofdpunten
Waarom worden we ’s nachts zo vaak wakker? En hoe val je dan terug in slaap?
Marijke kampt met slapeloosheid: “Drie tot vier keer per nacht moet ik naar het toilet”
VIDEO. Help, ik word ’s nachts wakker en geraak niet meer in slaap
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Acht personen opgepakt die ervan verdacht worden terroristische aanslag te willen plegen in ons land
Auto botst tegen vrachtwagen in As: 42-jarige moeder zwaargewond, kind ongedeerd