© Shutterstock

Milieubewegingen dagen Vlaamse regering voor rechter vanwege pesticidebeleid

Vijf milieu- en natuurorganisaties (Natuurpunt, WWF, Velt, Bond Beter Leef­milieu en Dryade) dagen de Vlaamse regering voor de rechter vanwege het pesticidebeleid. Niet alleen de natuur moet volgens hen beter afgeschermd worden, ook scholen en rusthuizen, zo schrijft De Standaard woensdag.

Bron: BELGA

Volgens de organisaties is het beleid te ­weinig gereguleerd en zelfs in strijd met de Europese richtlijnen. Eind oktober had de koepel de regering al in gebreke ­gesteld. Door het uitblijven van een afdoend antwoord, stappen de organisaties nu ook naar de rechtbank.

De vijf organisaties eisen in de dagvaarding dat er eerst een beoordeling komt van de ­effecten van het pesticidegebruik op­ natuur die beschermd is door de Europese habitatrichtlijn. Europa eist al sinds 2004 zo’n beoordeling, maar in Vlaanderen is die er nooit gekomen.

Daarnaast vragen de milieu­organisaties dat het gebruik van pesticiden in waterwinnings­gebieden en in Europees ­beschermde natuur terug­geschroefd of verboden wordt. Die verplichting bestaat al sinds 2011.

Rond natuur, waterlopen en kwetsbare zones zoals scholen en rusthuizen zouden er ook bufferstroken moeten komen. Vandaag zijn die maar één tot tien meter breed. De vijf organisaties vinden dat dit vijfhonderd meter mag worden.

Dwangsommen

De zaak begint op 6 februari voor de rechtbank van Brussel. Als de Vlaamse regering ongelijk krijgt, moet ze de regel­geving aanpassen, anders volgen er dwangsommen.

Het kabinet van de bevoegde Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), zegt aan De Standaard de dagvaarding nog te bestuderen. Woordvoerster Katrien Smet wijst erop dat Demir het gebruik van pesticiden wil halveren tegen 2030 - dezelfde doelstelling als in de Europese Green Deal.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten