© Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

“Mijn hart stond stil”: Vlaamse schoolkinderen betrokken bij busongeval, chauffeur en vijf kinderen lichtgewond

Een bus met een zestigtal schoolkinderen uit Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw is dinsdagnacht betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Duitsland. De buschauffeur en vijf kinderen raakten daarbij lichtgewond, de andere kinderen en hun begeleiders bleven ongedeerd. “Ik was nog opgelucht toen ze veilig aangekomen waren, en dan gebeurt er in terugrit toch iets”, getuigt een moeder van een van de kinderen op de bus.

jvh, mvh, idh, cds

Het ongeval vond dinsdagnacht omstreeks 2.30 uur plaats op de A3-snelweg Adelsdorf, nabij Nuremberg in het zuidoosten van Duitsland. De bus, die op de terugweg was van sneeuwklassen in het Oostenrijkse Bad Hofgastein, reed er in een colonne van drie, toen de snelweg versmalde wegens wegenwerken. De eerste bus reed langs een stilstaand veiligheidsvoertuig, maar de tweede bus raakte die signalisatie. Het is nog niet duidelijk waarom de chauffeur een inschattingsfout heeft gemaakt.

Ook voor de ouders van kinderen was het schrikken toen ze het nieuws hoorden.“Mijn man was al naar zijn werk maar ik lag nog in bed toen plots om 5.30 uur de telefoon rinkelde. Het was de school. Er was een ongeval geweest met de bus”, vertelt Sandra De Pauw, mama van de kleine Lotte die op de bus zat. “Mijn hart stond stil. Je denkt direct het ergste.”

Op de bus zaten 38 schoolkinderen en vijf leerkrachten van de basisschool Sint-Antonius uit Liedekerke en een aantal leerlingen en twee leraren van de basisschool Den Top uit Sint-Pieters-Leeuw. Maar er vielen geen zwaargewonden. Vijf kinderen raakten wel lichtgewond, maar hun schaafwonden konden ter plaatse verzorgd worden door de hulpdiensten. De snelweg werd na het ongeval in beide richtingen urenlang volledig afgesloten.

“Als we nu het verhakkelde voertuig zien, mogen we van zeer veel geluk spreken dat er van de kinderen en de leerkrachten niemand gewond raakte”, vertelt Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “De chauffeur werd lichtgewond aan de knie, maar mocht na enkele uren het ziekenhuis opnieuw verlaten.” Op het moment van het ongeval waren de meeste kinderen ook aan het slapen volgens burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) van Liedekerke.

Opvang

Het was de chauffeur van de derde bus die zag dat zijn collega in moeilijkheden was gekomen en hij snelde meteen ter hulp. Hij reed met de kinderen na het ongeval naar een nabijgelegen sporthal, waar ze tijdelijk opgevangen werden en psychologische bijstand en eten en drinken kregen. Een andere bus werd nadien uitgestuurd om hen veilig naar huis te brengen.

(Lees verder onder de foto)

De kinderen werden na het ongeval opgevangen in een nabijgelegen sporthal.© rr

“Het is een hele geruststelling dat er niemand gewond is”, zegt Van Linthout. “Het had veel erger kunnen aflopen.” De ouders van alle kinderen werden inmiddels op de hoogte gebracht door de schooldirecties. Zij hebben inmiddels ook al contact gehad met hun kinderen. Ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding werd verwittigd, zij kunnen indien nodig psychologische bijstand verlenen voor ouders en kinderen.

“Pak van ons hart”

Ook Lottes mama kreeg bij het telefoontje meteen het geruststellende nieuws dat er geen gewonden waren. “Ik moet eerlijk bekennen dat de ramp van Sierre meteen door mijn hoofd spookte. Dat was al toen ze vertrokken. Ik moest er voortdurend aan denken, dat hen toch niets zou overkomen”, zegt Sandra. “Ik was heel opgelucht toen ze ongedeerd aangekomen waren. En kijk, in de terugrit, gebeurt er dan toch iets.”

Een van de kindjes op de bus was de kleine Lotte. “Ik dacht meteen aan de busramp in Sierre”, vertelt haar mama Sandra.© rr

De mama beseft ook op dat het veel slechter had kunnen aflopen. “We hebben geluk gehad. Lotte zelf heb ik nog niet gehoord. Ik laat hen even bekomen en het onder mekaar verwerken en wil het nog niet emotioneler maken door haar per se te bellen. Vanavond komen ze terug thuis. Dat zal een pak van ons hart zijn”.

Ook Francis Paulussen, zaakvoerder van Autocars Jacobs uit Genk dat de bussen voorzag, reageert geschokt. “Dit is de nachtmerrie van elke carfirma, elke chauffeur. Gelukkig zijn er geen doden. Het was een slapeloze nacht kan ik zeggen. We hebben geluk gehad”, aldus de zaakvoerder. “Ik had onze chauffeur al aan de lijn. Hij was in shock. Hij is gewond aan de knie, een pees die over is. Maar hij stelt het al bij al goed. De kinderen zijn opgevangen. Er is een autocar onderweg om hen op te halen. Het is een pak van mijn hart dat er de kinderen niks ergs overkomen is”, aldus de aangedane zaakvoerder. “ Hoe het ongeval gebeurd is, is voor hem niet duidelijk. “Ik laat onze chauffeur nu even gerust, hij is te zwaar aangedaan. Maar het was aan een wegversmalling. Heeft hij die te laat gezien? Was er iets anders? Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen”.

© Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

© Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

© Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

Aangeboden door onze partners