Kern van de aarde draait trager en in de andere richting, en dat maakt de dagen iets langer
Waar eerder onderzoek al aantoonde dat de kern van de aarde roteert, suggereert een nieuwe studie nu dat die in 2009 zo goed als stopte met draaien. Deze zou zelfs de andere kant op beginnen te draaien, met langere dagen als gevolg.
Op basis van data vanaf de jaren 60 analyseerden onderzoekers van de universiteit van Peking de rotatie van de kern van de aarde. Uit hun resultaten, maandag gepubliceerd in Nature Geoscience, blijkt dat de richting waarin die kern draait, aan het veranderen is en dat dit eens elke 70 jaar zou gebeuren.
De binnenkant van de aarde
De aardbol bestaat uit verschillende lagen. Om te beginnen is er een vaste kern, die bestaat uit ijzer en nikkel en een straal heeft van zo’n 1.200 km. Die wordt omringd door een bijna dubbel zo dikke vloeibare laag. Daarrond is er nog een laag hete steen en een dunne rotsachtige korst aan de buitenkant.
Doordat de binnenste kern zich in de vloeibare buitenkern bevindt, kan die ronddraaien. De vloeibare buitenkern genereert een magnetisch veld dat bepaalt in welke richting en aan welke snelheid de binnenste kern roteert. Dat kan variëren.
Nieuwe studie
Uit eerdere studies bleek dat de kern sneller draait dan de aarde rond haar as. Maar sinds 2009 lijkt deze te vertragen en zelfs om te keren, dat stelden de Chinese onderzoekers vast. Dit is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook in de jaren 70 was er sprake van zo’n ommekeer. Volgens de onderzoekers treedt het fenomeen dan ook om de zoveel decennia op.
De gevolgen
Dat de kern van de aarde plots in de andere richting begint te draaien lijkt een opmerkelijke vaststelling. De veranderingen in de rotatie van de kern hebben ook gevolgen voor de snelheid waarmee de aarde om haar as draait. Concreet kan de huidige vertraging ervoor zorgen dat de dagen langer worden. Maar dat effect op de lengte van onze dagen is beperkt. Om de zoveel tijd worden slechts enkele schrikkelseconden aan de kalendertijd toegevoegd om deze juist te houden. Sinds de jaren 70 moesten er zo 27 seconden bijgeteld worden.
LEES OOK
Binnenkort kan je een telescoop lenen in de bib
Jupiter en Venus fonkelen in de hemel: “Pas in 2040 staan ze opnieuw zo dicht bij elkaar”
Groene komeet straks te zien vanop aarde, daarna weer 50.000 jaar wachten: “Een kans die je maar één keer in je leven krijgt”
Op zoek naar buitenaards leven: hoe Leuvense planetenjagers het heelal afspeuren naar hun heilige graal
Jaar begint met veelbelovende sterrenregen: “In theorie kunnen we er zestig tot zeventig zien”
Bekijk
Hoofdpunten
Zo vaak slapen Limburgers apart van hun partner. En is dat een goed idee?
Eveline heeft al haar hele leven slaapproblemen: “Sliep amper drie uur per nacht”
VIDEO. Help, ik kan ’s nachts niet stoppen met piekeren: onze slaapexperte weet raad
Hebben jongeren een gezonde nachtrust? “Drie of vier uur slaap is meer dan genoeg”
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Burgemeester wil niet ingrijpen na acht snelheidsboetes in één week: “Te hard rijden mag nooit”