VS gaat 31 Abrams-tanks leveren aan Oekraïne: “Poetin was verkeerd en blijft verkeerd”

De VS gaat 31 Abrams-tanks leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden zonet aangekondigd op een persconferentie. “Poetin zei dat onze eenheid zou afbrokkelen. Hij was verkeerd, en blijft verkeerd”, zei Biden.

gjs

Enkele uren nadat bondskanselier Olaf Scholz aankondigde dat Duitsland Leopard-tanks gaat leveren aan Oekraïne, volgt de VS zoals verwacht zijn voorbeeld. “Het was gisteren elf maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel”, zei president Joe Biden tijdens een persconferentie. “De inwoners van dat land hebben ongelooflijke moed getoond. De VS heeft er alles aan gedaan om hen in de sterkst mogelijke positie te brengen tegenover deze brutale agressie. De VS en Europa zijn verenigd.” Biden belde eerder vandaag met de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en italië, en beloofde hen verenigd te blijven.

De Abrams-tanks maken daar deel van uit. “Het zal tijd kosten om ze te leveren en te integreren in het Oekraïense leger. We hebben het dan eerder over maanden dan over weken. De Oekraïense troepen moeten ook opgeleid worden om ze te gebruiken”, zei Biden. “Ik ben dankbaar dat bondskanselier Scholz ook Leopard-tanks levert. Ik dank hem voor zijn inspanningen, Duitsland heeft echt zijn verantwoordelijkheid genomen.”

Poetin

Tijdens zijn persconferentie benadrukt Joe Biden meermaals dat de Verenigde Staten en Europa verenigd zijn. “Poetin heeft gezegd dat die eenheid zou afbrokkelen in de volgende maanden. Hij was verkeerd en blijft verkeerd. We zijn verenigd. We gaan blijven doen wat we kunnen om Oekraïne te steunen.” Biden zei ook dat de Amerikaanse beslissing geen “aanval op Rusland” is.

Biden zei verder nog niet onder druk gezet te zijn door Duitsland om de beslissing over de tanks te nemen. “We zijn verenigd en we hebben samen beslist dat we dit moesten doen om president Zelenski en zijn mensen te steunen. Het is trouwens zijn verjaardag”, voegde de Amerikaanse president er nog aan toe.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten