© jüs

Maaseik herrijst in golden set en botst in Europese kwartfinale op… Roeselare

Mirakels. Ze bestaan (gelukkig) nog. Vraag maar in Maaseik. Greenyard kreeg in Ceske Budejovice een 3-0 rond de oren, maar herrees in de allesbeslissende golden set (9-15) en plaatste zich alsnog voor de kwartfinale van de CEV Cup. Daarin wacht... Roeselare.

Van onze verslaggever Jürgen Schrooten in Ceske Budejovice

Wat een bizarre wedstrijd, daar in Ceske Budejovice. Maaseik was in de eerste set voortdurend op achtervolgen aangewezen. En dat deed het best prima. Zo werkte het drie Tsjechische setballen weg. Tijd om een handje toe te steken, vond de lokale lijnrechter. De man gaf een duidelijk ace van Protopsaltis buiten: 26-25 in plaats van 25-26. En geen videocheck mogelijk. De vierde setbal was wel raak voor de thuisploeg: 27-25. “Voor de refs is het ook niet altijd simpel. Op dit niveau moet je videocheck verplichten. Dat stoort me meer”, zei coach Bertini achteraf.

Hetzelfde spelbeeld - gelijkopgaand - in het begin van set twee. Maar op het einde deemsterde Maaseik weg. Ex-spelers Martin Lebl (1999-2002) en Ales Holubec (2006-2009) zagen in de tribunes dat Protopsaltis en co hun tanden stuk beten op het sterke Tsjechische blok: 25-21. In set drie ging het van kwaad naar erger. Maaseik werd helemaal in de vernieling gespeeld, vooral door een ontketende Van Schie: 25-16.

Laatste strohalm

Ondanks de 3-0 had Maaseik - dat thuis 3-1 had gewonnen - nog een laatste strohalm: de golden set. Een allesbeslissende set tot 15 punten. Grote vraag: kon Greenyard zich over die mentale dreun in set 3 heen zetten? Het antwoord: ja. Een fenomenale Reggers en Treial stuwden de Maaslanders naar winst: 9-15. Van de hel naar de hemel in tien minuten tijd. De ontlading was gigantisch. Coach Bertini spurtte als een zot het terrein op, de spelers vielen elkaar in de armen en de 16 meegereisde fans ging helemaal uit hun dak. “Wat een krankzinnig slot. Ik kan nog steeds niet geloven dat we het geflikt hebben”, zei Treial. “Of ik met twijfels zat? Tuurlijk, ik doe daar niet flauw over. In set drie werden we weggeveegd. Gelukkig hebben jullie in de golden set het echte Maaseik gezien.”

Reggers (archiefbeeld) was outstanding.© Patrick Smets

Straffe Reggers

De uitblinker aan Maaseikse kant was Ferre Reggers. Met 21 punten topscorer en met een 5 op 6 allesbepalend in de golden set. De Leuvenaar was helemaal leeg na de match. “Mag ik zitten voor het interview? Mijn benen hebben geen goesting meer om te staan”, lachte hij. “Wat een knettergekke partij. Ik was zo ontgoocheld en gefrustreerd na de derde set dat ik zelfs vergeten was dat er nog een golden set volgde. Dat besefte ik pas toen ik de reservespelers nog zag opwarmen. Toen hebben we in groep gezegd: fuck it! Vergeet al de rest, nu gaan we 15 minuten knallen. Echt knap hoe het team de knop toen heeft kunnen omdraaien.”

Sets: 27-25, 25-21, 25-16, 9-15 (golden set)

CESKE BUDEJOVICE: Van Schie (20), Licek (15), Stoilovic (5), Ondrovic (11), Giraudo (8), Polak (7), libero: Krystof. Vielen in: Michalek, Sedlacek.

MAASEIK: Treial (8), Reggers (21), Bartos (4), Vanker (2), Fornes (5), Protopsaltis (7), libero: Perin. Vielen in: Hetman (2), Baghdady (1), Aloisi, Cox (1).

En nu wacht Roeselare: “Voelt niet Europees aan”

In de kwartfinale wacht dus een Belgisch onderonsje tegen Roeselare, dat woensdag met 3-2 verloor in Civitanova. De West-Vlamingen worden als tweede beste nummer drie van de Champions League in de CEV Cup opgevist. Maaseik speelt op 8 februari in Roeselare, één week later is de terugmatch in de Steengoed Arena. En tussendoor, op 11 februari, staat er nog een Maaseik-Roeselare op het programma in de Belgische competitie. “Natuurlijk hadden we Roeselare liever ontlopen”, zegt manager Dieter Leenders. “Zo’n Belgisch duel voelt niet echt Europees aan. Alleen voor de refs is het dan een Europese match. Stel dat we de finale van de play-offs halen in België, dan spelen we dit seizoen 11 à 13 keer tegen Roeselare. Dat is van het goede te veel hé. Er is maar één positief aspect aan dit Belgische onderonsje: er zal zeker één Belgische ploeg in de halve finale van de CEV Cup staan.” (jüs)

© RR

Nieuwe coach voor Maaseik?

Volgens het programmaboekje van Ceske Budejovice was Maaseik met een nieuwe coach naar Tsjechië afgereisd. Bij hoofdtrainer stond ene Fulvio Verstappen genoteerd in plaats van Fulvio Bertini. Hoe de Tsjechen aan de naam Verstappen geraakten? Bij Schönenwerd, de vorige tegenstander van Ceske Budejovice in de CEV Cup, is Johan Verstappen hoofdcoach. Allicht hebben ze die twee namen per ongeluk door elkaar gehaald. Een oude bekende overigens, die Verstappen. Van 2003 tot 2007 was de Nederlander hoofdtrainer bij Halen en in 2012/13 assistent in Maaseik. (jüs)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten