© AFP

AUSTRALIAN OPEN. Exit Elise Mertens in het dubbelspel, verrassende Magda Linette en Aryna Sabalenka naar halve finales

Magda Linette (WTA-45) heeft zich woensdag in Melbourne voor de halve finales van de Australian Open geplaatst. De dertigjarige Poolse schakelde daarbij haar Tsjechische leeftijdgenote Karolina Pliskova (WTA-31), voormalig nummer een van de wereld, met 6-3 en 7-5 uit. De partij duurde een uur en 27 minuten.

Bron: BELGA

In haar eerste halve finale van een Grand Slam komt Linette tegenover de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-5) te staan. 

Vijfde reekshoofd Sabalenka heeft zich woensdag in Melbourne als laatste voor de halve finales van de Australian Open geplaatst. De 24-jarige Wit-Russische deed dat door de Kroatische Donna Vekic (WTA-64) in 1 uur en 49 minuten met 6-3 en 6-2 te verslaan.

In twee vorige onderlinge duels nam Sabalenka telkens in twee korte sets de maat van Linette. De vorige keer gebeurde dat in 2021 in de eerste ronde van het olympisch toernooi in Tokio (6-2, 6-1).

In de andere halve finale geven de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA-24) en de Kazachse Elena Rybakina (WTA-25) elkaar partij.

Het is de vierde keer dat Sabalenka zich bij de laatste vier schaart op een Grand Slam. Op Wimbledon 2021 en het US Open van 2021 en 2022 waren de halve finales ook het eindstation. Samen met Elise Mertens (WTA-32), die ze vorige week in de derde ronde uit het toernooi wipte, won Sabalenka wel al het dubbelspel op de US Open van 2019 en de Australian Open van 2021.

© BELGA

Kwartfinales eindstation voor Elise Mertens

Elise Mertens en Storm Sanders hebben zich woensdag niet voor de halve finales van het dubbelspel kunnen plaatsen op het Australian Open. Het Belgisch-Australische duo, vierde reekshoofd in Melbourne, ging in 2 uur en 30 minuten met 7-6 (8/6), 2-6, 6-4 onderuit tegen de Oekraïense Marta Kostyuk en de Roemeense Elena-Gabriela Ruse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mertens had gehoopt het Australian Open met haar nieuwe dubbelpartner een tweede keer te winnen. In 2021 deed ze dat met de Wit-Russische Aryna Sabalenka, die haar zaterdag in de derde ronde van het enkelspel met 6-2 en 6-3 uitschakelde.

Met Sabalenka won ze in 2019 ook het US Open. Aan de zijde van de Taiwanese Hsieh Su-Wei bracht Mertens in 2021 Wimbledon op haar palmares.

Paul staat voor het eerst in de halve finales

Tommy Paul (ATP 35) heeft woensdag het Amerikaans onderonsje met Ben Shelton (ATP 89) gewonnen in de kwartfinales van de Australian Open. De 25-jarige Amerikaan haalde het na een partij van drie uur en acht minuten tennis in vier sets (7-6 (8/6), 6-3, 5-7 en 6-4).

Paul stond in Melbourne al voor het eerst in een kwartfinale van een grandslamtoernooi. Daar komt nu ook een eerste halve finale bij. Hij treft bij de laatste vier de winnaar van het duel tussen de Rus Andrey Rublev (ATP 6) en de Serviër Novak Djokovic (ATP 5).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Djokovic is op de Australian Open op zoek naar een tiende eindzege, zijn 22e in een grandslamtoernooi. Hij zou daarmee het record van de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2), de titelhouder in Melbourne, evenaren. Nadal ging er op de Australian Open dit jaar in de tweede ronde uit met een spierblessure in het linkerbeen.

Voor de twintigjarige Shelton komt er een einde aan zijn sprookje. Hij nam voor het eerst deel aan de Australian Open. In september vorig jaar speelde hij met de US Open pas zijn eerste grandslamtoernooi. Daar verloor hij al in de eerste ronde. Shelton werd in Melbourne de jongste Amerikaan in de kwartfinale van een grandslamtoernooi in twintig jaar.

In de andere halve finale staan de Rus Karen Khachanov (ATP 20) en de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 4) tegenover elkaar. Zij wonnen dinsdag al hun kwartfinale.

© BELGA

Blockx naar kwartfinales juniorentoernooi

Alexander Blockx (ITF-10) heeft zich woensdag voor de kwartfinales van het juniorentoernooi geplaatst. De zeventienjarige Belg, derde reekshoofd in Melbourne, nam in een uur en zeven minuten met 6-2 en 6-2 de maat van de Bulgaar Adriano Dzhenev (ITF-27).

Om een plaats in de halve finales gaat Blockx het Australische hardcourt op voor een duel met de zestienjarige Braziliaan Joao Fonseca (ITF-23), die het Japanse zesde reekshoofd Rei Sakamoto (ITF-17) met 6-3 en 6-4 uitschakelde.

In het dubbelspel is Fonseca de partner van Blockx. Samen vormen ze het eerste reekshoofd. In de tweede ronde (achtste finales) geven ze later op de dag de Canadees Keegan Rice en de Zuid-Koreaan Roh Hoyoung partij.

Gérard raakt niet door kwartfinales in het dubbelspel

De Australian Open zit er helemaal op voor rolstoeltennisser Joachim Gérard. De 34-jarige Brusselaar was na zijn verrassende nederlaag in de eerste ronde van het enkelspel nog actief in het dubbel, aan de zijde van de Japanner Takuya Miki. Maar ook dat werd geen succes.

In hun eerste wedstrijd, de kwartfinale, verloren Gérard en Miki woensdag in twee sets (6-0 en 6-3) van de Britten Alfie Hewett en Gordon Reid, samen het tweede reekshoofd. De partij duurde een uur en zes minuten.

Joachim Gérard (ITF 4) zat woensdag nog in zak en as na zijn nederlaag dinsdag in de eerste ronde van het enkelspel tegen de onbekende Chileen Alexander Cataldo (ITF 16). Die nam hem met 1-6, 6-4 en 6-2 te grazen. Gérard pakte in 2021 nog de enkeltitel in Melbourne. In het dubbelspel veroverde hij in 2017 en 2019 de eindzege op de Australian Open.

Aangeboden door onze partners