Themabeeld© Shutterstock

Chinese ingenieur krijgt acht jaar celstraf in VS voor spionage

Een Chinese ingenieur is door een speciale rechtbank in de Amerikaanse staat Illinois veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in de VS voor spionage. Hij zou China informatie hebben verstrekt over mogelijke rekruteringsdoelen. De 31-jarige Ji Chaoqun was in september al schuldig bevonden aan “illegaal optreden als agent van een buitenlandse regering” en het “afleggen van valse verklaringen”.

jvhBron: BELGA

Ji, die in 2013 met een studentenvisum naar de VS kwam, werd in september 2018 gearresteerd op beschuldiging dat hij de Chinese inlichtingendienst informatie had verstrekt over acht mensen, allemaal genaturaliseerde Amerikaanse staatsburgers die oorspronkelijk uit China of Taiwan kwamen, en van wie sommigen Amerikaanse defensie-aannemers waren.

Ji zou aldus bijgedragen hebben aan Chinese pogingen om gedurende meerdere jaren handelsgeheimen te stelen van het in Ohio gevestigde GE Aviation – een wereldwijd toonaangevende fabrikant van vliegtuigmotoren – en andere luchtvaartbedrijven, waaronder leveranciers aan het Amerikaanse leger.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie handelde Ji in opdracht van Xu Yanjun, een hoge functionaris van het ministerie van Staatsveiligheid van de Chinese provincie Jiangsu. Daar gaf Xu leiding aan een belangrijke Chinese inlichtingeneenheid die op illegale wijze zou proberen Amerikaanse industriële en handelsgeheimen te verkrijgen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten