Vader van Novak Djokovic maakt het bont en poseert met Poetin-aanhangers op Australian Open: “Lang leve de Russen!”

De vader van Novak Djokovic (ATP 5) werd woensdag op de Australian Open na de kwartfinale van zijn zoon tegen de Rus Andrey Rublev (ATP 6) gezien met supporters met pro-Russische vlaggen. Een groep fans ontrolde in de buurt van de Rod Laver Arena spandoeken waarop onder meer het gezicht van Russisch president Vladimir Poetin te zien was. Ze scandeerden ook pro-Russische slogans.

Vincent Van Genechten

Woensdagavond moest de lokale politie ingrijpen toen vier Russen het bont maakten in Melbourne Park. De mannen zongen pro-Russische liederen op de trappen van de Rod Laver Arena, terwijl ze Russische vlaggen vasthielden. Het viertal werd snel vakkundig verwijderd.

Maar daarvoor had papa Djokovic zich gemengd onder de Russische tennisfans. De Serviër ging er gewillig op de foto met enkelen van hen, waaronder eentje met het beruchte ‘Z-symbool’ op z’n shirt. Djokovic zou ook “zivjeli Russiyani” geroepen hebben, ofwel: “Lang leve de Russen”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tennis Australia legde een verbod op Russische vlaggen op naar aanleiding van een incident in de wedstrijd tussen de Oekraïense Kateryna Baindl en de Russische Kamilla Rakhimova. Daarop riep Youtuber Simeon Boikov op om zo veel mogelijk met Russische vlaggen naar wedstrijden te gaan, om “terug te slaan” richting de organisatie. Hij was er ook bij voor de ‘meeting’ met Djokovic Senior.

“Een kleine groep mensen toonden niet toegelaten vlaggen en symbolen”, aldus Tennis Australia in een statement. “Ze bedreigden ook het veiligheidspersoneel na een wedstrijd van woensdagavond en werden uit het Melbourne Park gezet. Spelers en hun entourage zijn herinnerd aan het beleid omtrent vlaggen en symbolen, om dergelijke situaties te vermijden.”

De Oekraïense ambassadeur in Australië omschreef de scènes als “beschamend”.

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten