Schade aan gerechtsgebouw in Mechelen door molotovcocktails is groter dan gedacht

De schade aan het gerechtsgebouw in Mechelen, dat donderdagavond werd bekogeld met een molotovcocktail, is groter dan eerst gedacht. Het cellencomplex, waarin de gedetineerden zich bevinden in afwachting van de zitting waarvoor ze werden overgebracht, is onbruikbaar. Er worden vrijdag dan ook geen gedetineerden overgebracht naar het gerechtsgebouw, wat onder meer gevolgen zal hebben voor de zitting van de raadkamer.

jvhBron: BELGA

Onbekenden gooiden donderdagavond een molotovcocktail naar het Huis van de Mechelaar en het gerechtsgebouw in Mechelen. In het gerechtsgebouw blijkt vrijdagochtend dat de schade veel groter is dan eerst gedacht.

“De veiligheidscellen zijn niet meer bruikbaar”, klinkt het bij parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. “Het projectiel heeft de leiding van een afzuigsysteem geraakt, daarnaast bevonden zich ook elektriciteitskabels en netwerkkabels, die nu zijn beschadigd. Daardoor is het cellencomplex onbruikbaar. De gevangenen worden vandaag niet overgebracht.”

De werking van de raadkamer op vrijdag zal daardoor verstoord verlopen, bevestigt afdelingsvoorzitter Theo Byl. “Het veiligheidscomplex voor aangehoudenen is niet bruikbaar.” Het gaat niet om het eerste incident aan het gerechtsgebouw, enkele weken geleden werd graffiti op de inkomdeur gespoten. Byl is daarover uiterst bezorgd en vraagt aangepaste beveiliging.

Restanten van derde molotovcocktail gevonden

Er werden donderdagavond ook restanten van nog een derde vermoedelijke molotovcocktail gevonden. Dat meldde het Antwerpse parket vrijdag. De restanten werden gevonden op straat aan de Vaartdijk. Er zou geen schade zijn, en het is onduidelijk wat het eventuele doelwit was.

De lokale politie onderzoekt de zaak. Voorlopig zouden er nog geen verdachten zijn gevat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten